Daca in primele luni sau chiar ani de la aparitia Bitcoin increderea in monedele virtuale sau criptomonede nu era atat de mare, iata-ne astazi, in 2022, platind in criptomonede, avand depozite in criptomonede, tranzactionand criptomonede si urmarind cu sufletul la gura toate fluctuatiile valorilor acestora. Criptomonedele sunt parte din realitatea noastra actuala, sunt din ce in ce mai populare si mai cautate, sunt sigure de folosit in orice context si aduc o multime de avantaje celor care se hotarasc sa le utilizeze.
Cea mai simpla tranzactie, care iti garanteaza ca ai deja fonduri suficiente in criptomonede de cheltuit pe ce vrei tu, este cumpararea de criptomonede. Avand in vedere ca o criptomoneda sau o criptovaluta este o moneda exclusiv digitala, o moneda surogat nebancara, active digitale practic existente intr-o retea securizata criptografic, nu vom merge la banca sau la alte institutii fizice sa cumparam criptomonede. Pretul lor e volatil, valoarea lor poate creste sau se poate diminua in timp. Ele se vor cumpara, se vor vinde, se vor detine, poti sa ai depozite de criptomonede asa cum ai depozite bancare in lei sau in euro.
Cumpararea de criptomonede poate fi destul de complicata pentru cineva care ia contact cu intreg procesul pentru prima data. Pentru incepatorii intr-ale cumpararii de criptomonede, dar si pentru curiosi, e bine de stiut ca sunt cativa pasi simpli de parcurs daca iti doresti sa ai cat mai rapid suficiente criptomonede in conturile tale virtuale.
Pasi de urmat in cumpararea de criptomonede
Gaseste un broker sau o platforma de tranzactionare a criptomonedelor. Ca sa cumperi criptomonende ai nevoie de un broker, o persoana specializata in astfel de tranzactii, cu experienta, care va sti sa te indrume si sa iti ofere sfaturi pentru a putea sa cumperi in siguranta orice fel de criptomonede doresti. Platformele sunt preferatele celor care vor sa aiba parte de tranzactii directe, acolo se intalnesc cererea si oferta, cumparatori si vanzatori de criptomonede si au loc tranzactii.
Interfetele pot fi destul de complicate, cu mai multe tipuri de tranzactii puse la dispozitia clientilor, grafice diverse. Cateva exemple de platforme populare pentru cei care vor sa cumpere criptomonede: Coinbase, Binance, Gemini etc. Exista si niste taxe, poate comisioane destul de mici pe platforme, asa ca trebuie sa fii atent si la acest aspect.
Atentie la brokeri, pentru ca poti sa ai restrictii legate de mutarea criptomonedelor din platformele brokerilor respectivi.
Creeaza si verifica orice fel de cont initiat pentru cumpararea de criptomonede. Cand te-ai hotarat ca vrei broker sau platforma pentru cumpararea de monede virtuale nu iti mai ramane decat sa iti faci un cont pe respectivul site. De multe ori esti obligat sa iti verifici identitatea daca vei cumpara un numar mare de criptomonede. Vei face dovada ca esti tu cu un buletin, pasaport, iti vei face si un selfie ca sa se asigure cei din spatele platformelor ca e vorba de aceeasi persoana din buletinul dat.
Cand ai trecut de procesul de validare si verificare poti sa incepi sa folosesti sistemele de tranzactionare si sa cumperi oricat de multe criptomonede vrei. Atentie mare de fiecare data la toate site-urile pe care vei intra si la cerintele de securitate si de validare a identitatii. Daca vezi ceva suspect nu incarca in sistemele lor buletin sau alte acte si discuta cu proprietarii sau cu autoritatile.
Depozitare si plasare ordin pentru criptomonede
Depoziteaza cash ca sa investesti. Pana sa cumperi efectiv criptomonede e nevoie de fonduri suficiente in contul tau. E foarte usor sa depozitezi bani in contul pentru criptomonede. Doar „legi” contul bancar de cel al contului pentru criptomonede si autorizezi transferuri, poti plati cu card de debit, de creditare. Dupa ce s-a finalizat tranzactia si totul e in regula, ai banii in contul pentru cumpararea de criptomonede poti incepe sa cumperi criptomonedele dorite. E bine sa te feresti de cardurile de credit si sa preferi transferuri directe din cont curent, cont de economii chiar, pentru a nu avea dobanzi si taxe prea mari de platit la final.
Plaseaza ordinul pentru criptomonedele pe care le vei cumpara. Poti alege din sute de criptomonede, trebuie sa te fi documentat serios daca vrei sa nu cumperi ceva ce nu iti va folosi prea mult, care nu va avea o valoarea prea mare. Bitcoin, Ethereum ar fi cele mai bune si mai sigure pentru inceput, la fel si Binance Coin, Dogecoin, XPR, Tether. Te-ai decis ce criptomoneda cumperi, nu mai ai de facut decat sa adaugi simbolul si sa alegi cate monede virtuale cumperi. Cumpararea nu este finalizata inca, asa ca mai ai de parcurs niste pasi pana sa vezi si criptomonedele in conturile tale.
Decide metoda de stocare a criptomonedelor cumparate anterior. De multe ori, daca ai uitat codul de acces de la contul unde sunt monedele virtuale poti sa pierzi milioane bune. Asa ca e important sa ai o stocare cat mai sigura pentru criptomonede. Doar daca vei cumpara criptomonede printr-o platforma specializata de tranzactionare vei putea alege si modalitatea de stocare. Poti sa lasi monedele virtuale acolo, in portofelul digital asociat contului tau de acolo, sa le transferi in alt portofel digital „rece” sau „fierbinte”. Ce e cu aceste portofele virtuale „fierbinti” si „reci”? Cele „fierbinti” sunt stocate on-line si functioneaza pe dispozitive conectate la Internet, tablete, computere de exemplu. Sunt mai riscante, dar mai usor de folosit.
Cele „reci” nu sunt conectate la Internet, sunt mai sigure. Pot fi sub forma de USB, de HDD, SSD etc. Si aici sunt riscuri legate de pierderea cheii de securitate sau de deteriorarea fizica a acestora.