Utilizari mai putin obisnuite ale tehnologiei blockchain

author
5 minutes, 32 seconds Read

De obicei suntem obisnuiti sa auzim despre blockchain cand se discuta despre criptomonede, finante si servicii bancare, contracte smart sau proprietatea si gestionarea datelor. Insa dincolo de aceste utilizari clasice avem o multime de alte utilizari inedite si originale, practice pe care le vei descoperi in articolul nostru.

Blockchain si-a castigat popularitatea dupa ce a reusit rapid sa garanteze integritatea tranzactiilor si contractelor smart. In afara de a fi o platforma descentralizata, tehnologia blockchain mentine calitatea si siguranta datelor fara a putea sa faci ceva ca sa distrugi in vreun fel orice fel de informatii. Fiecare tranzactie e stocata sub forma de mai multe inregistrari, deci transparenta datelor e excelenta. Originea unor itemi sau identitatea partilor implicate pot fi autentificate oricand. Asa se previn brese de securitate si pierderi de date chiar si cand mai apar erori.

Expertii in tehnologia blockchain nu s-au oprit la utilizarile obisnuite, comune si au incercat sa experimenteze in tot felul de domenii unde era (sau nu) nevoie de blockchain si de toate avantajele ce vin la pachet cu el. Iata cele mai interesante utilizari neobisnuite ale blockchain:

Schimb de pisici virtuale, CryptoKitties. O utilizare la moda si foarte populara astazi pentru blockchain este imbunatatirea experientei din jocuri. Doar ca acest concept a fost dus la alt nivel in 2017, cand studioul AxiomZen a introdus CryptoKitties. Pisicile virtuale puteau fi reproduse, se puteau schimba pentru a avea o performanta mai buna in joc. Intreaga aplicatie cu pisicute a fost construita pe baza de blockchain Ethereum, ajungand sa proceseze peste cinci milioane de tranzactii.

Voatz. Nu, nu e vreun nume de companie sau vreun produs de pe alta planeta. E doar o platforma de votare pentru sisteme mobile, dispozitive mobile folosita in Virgia de Vest in timpul alegerilor. Cine calatorea in afara statului putea vota fara probleme. S-au facut si economii si oamenii care au vrut sa voteze au putut sa isi exercite votul foarte simplu. Procesul de votare a fost unul de incredere cu ajutorul blockchain, votantii completau o verificare a identitatii, isi exprimau voturile de pe orice device si erau mai putin stresati, nimeni nu le fura datele si identitatea.

Marriage Unblocked. Casatoria poate fi facuta si pe o platforma blockchain. Cine vrea sa se casatoreasca in mediul virtual merge pe Marriage Unblocked. Platforma te lasa sa folosesti blockchain pentru casatorie, sa faci schimbi de juraminte si sa te casatoresti cum doresti. A fost si un caz de casatorie intre persoane de acelasi sex, casatorie nerecunoscuta in Elvetia, validarea relatiei avand loc pe platforma respectiva. Initiativa „Dragoste pentru toti” a venit de la Björn Borg si Superblocks a facut totul posibil.

Schimb de canabis in mod legal. In California a existat o initiativa conform careia trebuie sa existe o banca de canabis pentru industria canabisului in asa fel incat tranzactiile sa fie mai transparente. Tehnologia blockchain ar ajuta la urmarirea tranzactiilor, adauga si transparenta de care e mare nevoie, logistica si industria din spatele ei, managementul lantului de aprovizionare vor fi simplificate asa. Anonimizarea tranzactiilor, taxe mai mici pentru indivizi, iata alte avantaje aduse de blockchain in industria canabisului.

Monitorizarea… curcanului de Ziua Recunostintei. Daca vrei sa stii de unde vine mancarea de pe masa, in cazul nostru de unde vine curcanul, folosesti aplicatii blockchain. Fiecare curcan a avut coduri de urmarire, fiecare tip de carne putand fi urmarit de la sursa pana in farfurie. Vezi de unde vine pasarea, cum a fost crescuta, cunosti fermierul. Orice fel de probleme legate de siguranta alimentara sunt rezolvate si consumatorul e mai linistit cand consuma un produs de origine animala.

EvanCoin sau cand timpul devine moneda digitala. Evan Prodromou, un om de afaceri si proprietat de startup a venit cu o idee. Pentru ca avea mereu cereri de consiliere si interviuri a decis sa incerce sa vanda timpul sau in monede digitale. Fiecare EvanCoin vandut inseamna o ora din tipul sau si un subiect de dezbatut, ceva de rezolvat. Au fost doar 20 de monede digitale in circulatie, dar pretul s-a triplat dupa primele doua saptamani. Iata o solutie extraordinara pentru profesionistii cu un program prea incarcat.

Platforma de securitate cibernetica pentru dispozitive IoT. Pentru ca avem tot mai multe dispozitive ce fac parte din aceasta paradigma a IoT securitatea noastra si a dispozitivelor devine extrem de importanta. Xage este o platforma de securitate cibernetica gandita pentru companiile IoT. Cu autentificari multi-factor, servicii care rezolva probleme rapid, fara input uman, platforma e deja folosita de Microsoft sau Dell, de Fortele Aeriene Americane pentru a securiza si gestiona eficient si in siguranta dispozitive multiple in acelasi timp.

Platforma care militeaza pentru drepturile de autor in muzica. Auzim mai mereu de probleme legate de copyright in muzica, asa ca o organizatie non-profit numita Open Music Initiative din Boston a venit cu o solutie viabila si eficienta pentru muzicieni, textieri, producatori pentru a avea o recunoastere mai buna a muncii lor. Artistii si cei ce detin drepturile de autor sunt platiti rapid si corect pentru produsele si serviciile lor. Reteaua blockchain zadarniceste orice incercare de piratare la nivel de active digitale prin sistemul descentralizat.

Dentacoin, monitorizare inregistrari medicale. E destul de dificil cand vine vorba despre monitorizare si tracking in industria medicala. Dentacoin foloseste tehnologia blockchain pentru a oferi o modalitate sigura de a realiza schimb de informatii sensibile intre pacienti si furnizorii de servicii medicale. Se poate folosi Dentacoin-ul si ca o modalitate de plata rapida pentru proceduri desfasurate in cabinetele stomatologice, de unde si costurile reduse. Asigurarea aprovizionarii si utilizarea adecvata a materialelor in sanatate vor fi idealuri mai usor de atins via blockchain.

Electrocasnice smart pentru acasa. E nevoie de o digitalizare cat mai rapida si mai sigura pentru fiecare produs electrocasnic din locuintele smart. Asa ca dezvoltarea de noi tehnologii adaptate electrocasnicelor moderne, precum blockchain, devine o necesitate. Frigiderul blockchain, faimos deja in toata lumea, e doar un exemplu de aplicare in practica a noilor tehnologii revolutionare. Pe langa racire, frigiderul blockchain poate sa iti are originea energiei electrice ca sa poti alege sursa de care ai nevoie. Sunt si coduri speciale tot bazate pe blockchain care pot verifica identitatea unor dispozitive electronice si pot stoca tot felul de informatii despre ele, probleme avute, reparatii prin care au trecut.

Loterie. Multele probleme ale sistemelor de loterie sunt rezolvate simplu de blockchain. Se elimina frauda, fiecare bilet de loterie ar consta intr-un contract smart executat automat imediat ce premiul e anuntat. Asa clientii au mai mare incredere intr-un sistem care e transparent, corect. iCommunity Labs e pe cale sa lanseze o solutie pentru cei care „impart” biletul de la loto, toate informatiile despre participantii la trageri si sumele predeterminate vor fi formalizate la nivel de blockchain.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *