Apple este o companie cunoscuta pentru rigiditatea sa pe toate planurile. Spre deosebire de Google si al sau Android si Google Play, pe dispozitivele Apple si in App Store nu vedem chiar orice fel de soft, si de multe ori programele, aplicatiile, jocurile costa si vin foarte greu si la Apple. Daca esti fan al emulatoarelor pentru jocuri retro si asteptai de mult sa te joci pe iPhone titlurile dorite, nu doar pe telefoanele smart cu Android, Apple vine cu o veste buna pentru toti utilizatorii.
Ai auzit de multe ori in ultimii ani de emulatoare. Le gasim in Windows, pe Android, chiar si in Linux. Un emulator este un instrument software ce permite unui istem sa imite sau sa emuleze functionalitatile altui sistem de operare.
Sistemul-gazda poate rula software sau jocuri care functionau doar pe anumite platforme, in anumite sisteme, cu hardware total diferit. Odata rulat emulatorul sunt emulate foarte multe aspecte ale sistemului, CPU, memorie, alte elemente interne.
Fiecare emulator poate fi „scris” in diverse limbaje de programare, insa de cele mai multe ori discutam despre cod „low-level” si instructiuni specifice unui sistem anume pentru a reproduce sistemul-tinta. Din punct de vedere legal emulatoarele nu pun probleme majore, dar linia gri apare abia atunci cand se folosesc ROM-uri si ISO-uri.
Poti sa folosesti fisiere ROM in universul jocurilor pe care le detii deja, dar daca nu le detii atunci intri in ilegalitate. Emulatoarele de jocuri video au devenit populare prin anii 1990, cand au inceput sa apara PC-urile si internetul accesibil maselor incet, incet. Acum le avem si pe Android cel putin si urmeaza sa le vedem si pe dispozitivele Apple.
Recent, Apple a anuntat ca si-a actualizat politica si regulile App Store-ului in asa fel inca emulatoarele pentru jocurile de consola retro sa fie disponibile global. Dezvoltatorii softurilor sunt direct responsabili de respectare regulilor ce tin de copyright.
Emulatoarele pe sisteme mobile nu sunt o noutate. In Android le avem de ceva vreme, sunt zeci de emulatore de toate felurile pentru a te putea juca jocurile clasice pe orice fel de dispozitive smart. Ideea Apple e simpla: dezvoltatorii care au creat emulatoare pentru Android sa le aduca si pe dispozitivele Apple. In fiecare aplicatie tip emulator ce va rula pe dispozitive Apple va exista si un sistem de cumparare in aplicatie pentru a oferi „itemi” digitali. Si asa Apple are alta sursa de venit pe langa toate pe care le are deja.
In ianuarie 2024, cand Apple lansa primul set de reguli ca sa faca fata cerintelor DMA si cerintelor UE, compania anunta ca va permite magazine de streaming de jocuri global. Si mini-jocurile si chatbotii AI au avut propriile reguli modificate pentru a suporta achizitii in-app. Tot recent s-au actualizat si regulile legate de plugin-uri pentru a acoperi si plaja de mini-aplicatii HTML5-asta poate ca sa includa si servicii oferite de WeChat, de exemplu. Aplicatiile tip emulator din App Store ar putea oferi si varianta de download pentru jocuri.
Schimbarile nu se opresc aici. Apple vrea ca serviciile de streaming de muzica sa poata oferi informatii despre abonamente si alte achizitii digitale impreuna cu link-uri catre website pentru a finaliza achizitia. Deja Spotify a avut un update in App Store saptamanile trecute pentru a arata si preturile pentru utilizatorii din UE, insa aprobarea Apple a intarziat… Dar acum, cu noile modificari de reguli marca Apple Spotify va putea sa faca actualizarea dorita pentru toti clientii din UE.
Si de ce e nevoie de emulatoare si pe dispozitive mobile? Fanii si cei care adora jocurile retro nu prea au cum sa mai aiba acces la ele. Nu se mai distribuie fizic niciun joc retro, valoarea jocurilor a crescut de la lansare, multe jocuri clasice sunt foarte scumpe acum.
Sunt si alternative digitale, dar si ele sunt extrem de scumpe. Aici intervin emulatoarele pentru sisteme si dispozitive mobile, care te ajuta sa te joci multe jocuri ale copilariei direct pe tableta sau telefon. Pana la urma emulatoarele de jocuri retro sunt o necesitate de vreme ce jocurile moderne fie sunt mai plictisitoare, fie sunt prea scumpe sau vrem sa mai jucam si anumite titluri din trecut macar si de dragul nostalgiei si timpului trecut, care nu se va mai intoarce niciodata…