Blockchain-ul a permis in ultimii ani dezvoltarea unor sectoare mult mai mult decat se anticipa, a fost fundatia pentru un nou val de internet, Web3, schimband total perceptia despre lumea digitala. Cu o popularitate in crestere si o reinventare permanenta, blockchain-ul continua sa fie la moda, dovada fiind si tendintele din acest domeniu cu totul nou pentru toata lumea.
Interesul pentru blockchain si tot ce tine de finantele digitale este in crestere in sectorul privat si public, guvernele sustin noile tehnologii si criptomonede si le adopta. Nevoia de transparenta si de securitate mai buna pentru experientele digitale a dus la implementarea pe repede inainte a tehnologiei blockchain peste tot. Pana la finele lui 2022 piata globala a tehnologiei blockchain a fost estimata la 10.02 miliarde de dolari, iar pana in 2030 se asteapta sa se ajunga la 3.1 trilioane de dolari, volumul total de investitii este greu de prezis pentru ca exista o accelerare permanenta in privinta blockchain-ului.
Care sunt cele mai importante si interesante tendinte pe care le vom vedea si urmari in 2024 in tehnologia blockchain si in implementarea sa?
Interoperabilitate. La ora actuala avem blockchain-uri pentru aproape orice, pentru plati, pentru stocare de date, pentru contracte smart etc. Acest tip de blockchain-uri sunt sisteme separate cu propriile reguli, care functioneaza complet independent. Asa ca e foarte dificil sa existe conexiuni intre ele.
Comunicarea intre blockchain-uri existente si unele noi este un aspect foarte important astazi si o tendinta care se va pastra. E nevoie mereu de ecosisteme interconectate cu beneficii pentru fiecare blockchain in parte-se pot construi aplicatii complexe cu o serie de caracteristici unice daca avem comunicare reala intre ele. O noua modalitate de a folosi mediul blockchain este schimbul de date intre diferite retele.
IoT cu infrastructura blockchain. Ai auzit deja de prea multe ori in ultima perioada despre Internet of Things (IoT), o tehnologie care creeaza un mediu unic in care diferite dispozitive comunica via Internet, sunt interconectate, la care se adauga software, solutii Cloud. Datele care circula intre ele au un volum urias, sistemul e unul centralizat si nu e sigur deloc.
Mai nou se doreste crearea unei arhitecturi descentralizate pentru IoT si folosirea de instrumente de criptare criptografice. Cu o functionare transparenta si automata, sistemele IoT cu suport blockchain pot ajuta la mangamentul oraselor smart. Se pot urmari in timp real diversi indicatori si comunicarea va fi in timp real intre cetateni, guvernari, organizatii. Doar un exemplu: in 2022, Copenhaga era printre cele mai dezvoltate orase smart din lume, iar pana in 2025 spera sa fie primul oras fara emisii de carbon din lume, idealuri care ar putea fi atinse mai usor prin implementarea de tehnologii IoT cu blockchain.
„Tokenizarea” activelor. Suna destul de ciudat si S.F., insa in realitate este o metoda populara de a avea token-uri digitale care „intruchipeaza” niste active fizice. Au proprietati si valori diferite, imobiliare, opere de arta ar putea fi, orice. Toate pot fi divizate in unitati micute si token-uri si devin digitalizate. Token-urile reprezinta proprietatea asupra lor si se pot tranzactiona pe diferite platforme blockchain.
Un exemplu simplu: Ethereum este o platforma blockchain si Ether este o criptomoneda asociata Ethereum. Token-urile construite pe baza blockchain Ethereum sunt securizate cu un protocol ERC-20, ce permite utilizatorilor sa solicite drept de proprietate sau parte din aceste token-uri. Marele avantaj adus de activele digitale este oportunitatea unica de a cumpara o parte din active fara sa cumperi tot ce inseamna activele respective. Imobiliarele vor fi transformate complet in viitor odata ce tokenizarea activelor intra in mainstream. Procedurile complicate si foarte costisitoare dispar cu timpul in imobiliare si deschiderea sectorului catre mai multe tipuri de investitori este mult mai mare.
Ascensiunea NFT-urilor. NFT-urile sutn token-uri non-fungibile. Fiecare NFT e unic, nu se poate inlocui cu ajutorul altui token egal ca valoare. Plus ca poate conecta un lucru fizic de lumea digitala. NFT-urile sunt doar digitale sau replici digitale sau evidenta unei proprietati pentru active fizice. De regula le putem vedea folosite pentru opere de arta, la inceput operele de arta virtuale digitale erau in prim-plan, GIF-uri, fotografii, videoclipuri. Acum avem NFT-uri pentru muzica, moda, gaming, bunuri de lux, vanzari de bilete etc. In gaming, de pilda, in anumite tipuri de jocuri, primesti deja recompense sub forma de NFT-uri sau de itemi din hocuri care au ca baza tot NFT-uri.
Metavers. In Metavers, asa cum a fost gandit el la inceput, cand a fost lansat, poti sa te distrezi, sa lucrezi, sa socializezi, sa ai interactiuni digitale multiple. Inca e un concept in curs de dezvoltare, seamana cu tot universul din jocuri, are si ceva AR, Realitate Augmentata si VR, Realitate Virtuala, insa nu stim unde se va ajunge.
Mediul bazat pe blockchain pentru Metavers permite construirea de arhitectura securizata si seteaza reguli pentru universul Metavers. Interoperabilitatea e imbunatatita, continutul e comunicat si schimbat intre „lumi” mai usor. Proprietatea continutului este oferita via active digitale securizate via blockchain. Activele se cumpara doar cu niste criptomonede acceptate. Deci implementarea corecta si eficienta a acestui Metavers depinde de blockchain pana la urma.
BaaS (Blockchain-as-a-Service). BaaS este o infractura bazata pe Cloud ce permite implementarea si utilizarea solutiilor blockchain. Are o latura practica extrem de bine dezvoltata, tehnologia BaaS simplifica adoptarea blockchain in afaceri. Orice companie poate sa dezvolte si sa implementeze aplicatii blockchain fara infrastructuri complicate si greu de gestionat. Aplicatiile devin mai usor de adaptat nevoilor firmelor si mai usor de accesat, se reduce consumul de resurse si se incurajeaza inovatia mereu. Se va selecta cel mai potrivit protocol blockchain pentru a putea fi adaptat nevoilor reale ale companiei. Deja Microsoft sau Amazon ofera servicii blockchain, seamana cu niste provideri de web hosting care au grija de infrastructura si de mentenanta. Businessurile se vor concentra pe functiile acestor servicii, nu va fi nevoie de un mediu blockchain creat de la zero de fiecare data.
Care vor fi sectoarele si industriile unde vom vedea tot mai des tehnologia blochain?
- Servicii financiare-avem deja „stablecoins”, niste criptomonede noi cu valoare stabila, sunt create monede digitale ce au bani fiat corespondenti;
- Sanatate-verificarea datelor angajatilor, sisteme de plati, toate au si vor avea tehnologia blockchain la baza. Protectia datelor si a lanturilor de aprovizionare cu medicamente sunt cele mai importante aplicatii pentru blockchain in sanatate, e nevoie de transparenta si in farmacii, si in spitale, clinici;
- Media si entertainment-blockchain este excelent pentru rezolvarea problemelor legate de proprietatea intelectuala, de piratare digitala, de incalcarea copyrightului. Creatorii de continut au suport din partea unor astfel de tehnologii, pentru continutul lor si asigurarea protectiei acestuia. Prin intermediul blockchain se monitorizeaza constanta orice fel de utilizare a continutului deja publicat;
- Retail (eCommerce)-managementul logisticii si lanturilor de aprovizionare a devenit mai eficient odata cu implementarea tehnologiei blockchain, datele sensibile sunt foarte bine protejate. AI-ul si tehnologia blockchain vor fi din ce in ce mai utilizate impreuna in retail si eCommerce, transparenta si securitatea proceselor vor fi garantate de blockchain. Cumparaturile vor fi personalizate si sigure via blockchain, clientii au mai mare incredere in afaceri si cresc si vanzarile pe termen lung.