Un accesoriu de doar 76 de dolari poate salva GPU-ul cand temperaturile sunt prea mari

author
4 minutes, 7 seconds Read

GPU-ul e o componenta importanta a oricarui sistem modern, calculator sau laptop. Fara el nu am putea avea o experienta foarte buna in timpul jocurilor, procesarilor video si lucrului cu videoclipuri. Pe masura ce folosim tot mai intens calculatoarele temperaturile pe GPU cresc periculos, asa ca avem in permanenta nevoie de monitorizarea lor. Thermal Grizzly si-a dat seama de importanta monitorizarii in timp real a temperaturilor de la nivelul conectorului 12VHPWR si a inventat un dispozitiv inteligent ce alarmeaza in caz de probleme legate de temperatura.

Temperatura GPU-ului poate varia foarte mult in functie de ceea ce facem la calculator, laptop. Daca e vorba de gaming discutam despre temperaturi de 60/70-85 grade Celsius considerate normale, un GPU NVIDIA va avea temperaturi mai mari decat un AMD. La depasirea usoara a acestor valori nu e cazul sa ne panicam, dar pe termen lung, daca temperaturile nu sunt controlate si sunt tot mai mari viata GPU-urilor si placilor grafice va fi redusa.

Temperaturile sunt 60 grade Celsius inseamna ca GPU-ul nu e folosit la capacitatea sa maxima, cele cu mult peste 85 grade Celsius indica o problema cu racirea sau folosirea intensa a GPU-ului, placii grafice.

GPU-ul sau unitatea de procesare grafica a fost gandita pentru procesari paralele, este foarte util in gaming, grafica si prelucrare grafica, randare video. Sunt folosite in orice fel de computer, sunt populare printre gameri si creatorii de continut si, mai nou, printre cei care dezvolta si folosesc AI-ul.

La inceput, GPU-urile au fost realizate doar pentru a accelera randarea in grafica 3D. In timp au devenit mai flexibile si mai usor de programat, avand particularitati din ce in ce mai smart si mai complexe. Efectele vizuale si scenele realistice au devenit o obisnuinta pentru programatorii de GPU-uri, iar in prezent sunt folosite masiv pentru HPC (high performance computing) sau deep learning. A nu se confunda cu placa grafica, ea doar include GPU-ul, dar si alte componente, elemente ce permit conectarea la restul sistemului a GPU-ului si functionarea sa normala.

GPU-urile pot fi integrate si discrete, cele integrate nu au placa grafica separata, cele discrete sunt cipuri distincte care se monteaza pe o placa cu diverse circuite distincta si ea, se ataseaza de slotul PCI Express.

De ce creste temperatura pe GPU-uri? Din cauza sarcinilor complexe desfasurate pe calculatoare, din cauza sistemelor de racire de slaba calitate, prost dimensionate, care nu functioneaza corect, din cauza temperaturii ambientale, e prea cald, nu exista aerisire. Se adauga si  overclocking-ul, care inseamna mai multa putere si temperaturi foarte mari, praf, mizerie acumulata in zona racirii si GPU-urilor.

La temperaturi foarte mari pasta termica se usuca si nu mai este deloc utila, lipiturile se topesc, deformeaza, condensatorii se defecteaza. Scade si performanta calculatoarelor pentru ca este prevenita distrugerea CPU si GPU.

Monitorizarea temperaturii GPU-urilor este obligatorie si se poate face cu un software, cu instrumente de monitorizarea built-in, unde vedem temperatura, viteza de rotire pentru cooler, tactarea, alte informatii relevante, dar si cu sisteme de monitorizare complexe dedicate sau cu afisare on-screen permanenta mai ales cand se desfasoara sarcini complexe pe calculatoare.

Thermal Grizzly, companie cunoscuta deja pentru pasta termica premium si solutii de racire moderne si eficiente pentru calculatoare, a lansat recent un nou tip de accesoriu cu un pret de doar 76 de dolari care permite monitorizarea voltajului si temperaturii conectorilor in timp real.

WireView Pro este numele accesoriului, pare un instrument de monitorizare clasic, dar e special gandit pentru a mentine in stare cat mai buna CPU-urile. Se monteaza direct pe conectorul de alimentare al GPU, e compatibil cu PCIe 5.0 si 12VHPWR, oferind citiri cu o acuratete foarte mare despre consumul de energie si temperatura pe conectori. Stii mereu cata presiune e pusa pe GPU din perspectiva temperaturilor, previi degradarea si distrugerea GPU foarte usor.

Cum poate WireView Pro sa ofere informatii cu atata precizie? Are mai muli senzori ce ofera date in timp real, temperatura, voltaj, direct catre utilizatori. Modelele de GPU ce consuma sub 450 wati vor beneficia cel mai mult de pe urma instrumentului de monitorizare, se evita topirea la nivelul GPU-ului.

Este combatuta si sensibilitatea conectorilor la caldura excesiva. WireView Pro se conecteaza direct intre unitatea sursa de alimentare si GPU, lucrand in linie cu un conector 12VHPWR, nu ai probleme nici cu gestionarea cablurilor din calculatoarele mai sofisticate.

Un mic display va afisa datele, utilizatorii vad in timp real temperaturi si consum de curent. Cand temperatura depaseste o anumita limita de siguranta se aude o alarma audio din dispozitiv, WireView Pro se concentreaza pe conectorul 12VHPWR, oferind date granulare specializate ce pot indica oricand probleme pe care un software obisnuit le poate trece cu vederea.

Instrumentul de monitorizare e ideal pentru cei care adora sa faca overclocking la orice, pentru creatori de continut, pentru gameri care exploateaza la maximum sistemele. Foarte bine dispozitivul devine util la cei cu carcase de PC cu loc mai putin pentru sisteme mari de racire, unde GPU-ul nu prea are cum sa fie racit asa de bine.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *