In universul criptomonedelor se intampla ceva in fiecare moment. Apar criptomonede noi, altele dispar, unele devin mai valoroase, altele ajung sa nu mai valoreze nimic. E o lume intr-o continua schimbare si asa e normal sa fie de vreme ce noile tehnologii din spatele criptomonedelor se modifica mereu. Multe criptomonede aparute in ultimii ani sunt foarte interesante si promit sa rezolve multe probleme pe care monedele digitale clasice nu au reusit sa le depaseasca.
Bitcoin sau Ether sunt doar doua exemple de criptomonede despre care stie toata lumea. Insa in afara de acestea mai exista cel putin 9000+ criptomonede despre care nici macar nu stii sau nu ai auzit. Oricine poate sa aiba o astfel de criptomoneda, sa o gestioneze si genereze, sa o foloseasca. Cele mai populare criptomonede sunt si cele mai sigure si cu o valoare mai buna, insa si cele mai putin cunoscute sau poate mai mici nu sunt de trecut cu vederea. Iata in continuare doar cateva exemple relevante:
Celestia. Este vorba despre un framework blockchain ce introduce un strat modular de disponibilitate a datelor. Ceea ce rezolva acest „strat” este initierea unei retele de validare descentralizate si sigure pentru disponibilitatea si consensul datelor. In loc sa construiesti de la zero infrastructura, proiectele noi blockchain pot utiliza Celestia pentru a inchiria capacitatea de disponibilitate a datelor, simplificand procesul de lansare in economia blockchain. Celestia sustine rollup-uri suverane, regulile de executie sunt independente. Independenta aceasta permite o flexibilitate mai mare si inovatie in dezvoltarea blockchain.
Daca discutam despre Celestia amintim aici si despre token-ul TIA, ce serveste unor scopuri diferite: plati pentru disponibilitate datelor, spatiului de utilizat, securitate mai buna si luarea mai simpla a deciziilor, cei care detin token-uri TIA pot face parte din procesul consensual PoS apartinand Celestia, influentarea si participarea la dezvoltarea platformei din spatele Celestia, corelarea cererilor, cererea pentru TIA creste, valoarea ecosistemului e mai mare.
Ordinals. ORDI e un token in interiorul retelei Bitcoin, avem protocolul Ordinals, care a introdus o noua metoda de a inscriptiona date direct in satoshis-uri individuale, cele mai mici unitati Bitcoin, diviziuni. Actualizarea Taproot facilitatea dezvoltarea de proiecte, imbunatatindu-se capacitatea de scripting si caracteristicile de confidentialitate ale Bitcoin, permitând construirea pe Bitcoin a unor tipuri de date mai complexe si a unor functionalitati de tip contract inteligent. Primul set de token-uri ORDI a fost obtinut folosind fix acest protocol, ceea ce a dus la tranformarea satoshi-urilor in active nefungibile, deschizandu-se astfel noi directii in sensul proprietatii digitale si reprezentarii activelor.
Utilitatea ORDI este aplicabila in spatiul NFT, oferind o convergenta unica intre securitatea Bitcoin si lumea obiectelor digitale de colectie. Fiecare token ORDI e legat de un anume satoshi si poate reprezenta diferite forme ale activelor digitale, fiind usor de indentificat si tranzactionat in reteaua Bitcoin.
Jupiter. Este cel mai important agregator de lichiditate DEX si „perpetual exchange” bazat pe blockchain Solana, oferind servicii DeFi. Ratele de schimb pentru token-uri sunt excelente de fiecare data datorita acestei agregari, combinatii unice. De la inceput Jupiter a fost foarte bun pe tranzactionare, au fost efectuate milioane de schimburi, ilustrand adoptarea sa pe scara larga si eficacitatea in cadrul ecosistemului Solana.
Printre serviciile Jupiter se afla si schimburi token-uri, ordine la limita, calcularea mediei costului in dolari, crearea de punti in blockchain (cross-chain bridging) si crearea de noi token-uri.
Cine detine token-uri JUP poate influenta directia in care se indreapta platforma votand in cazul unor aspecte variate, planuri lichiditati, asigurari token, proiecte din ecosistem. Dezvoltarea Jupiter e aliniata mereu raportat la interesele comunitatii, natura descentralizata a platformei si a monedei fiind intarita. In procesul de „guvernare” sunt implicati foarte multi utilizatori, de unde si puterea Jupiter.
Mantle Network (MNT). Este un Layer Ethereum 2 (L2) creat pentru imbunatatirea scalabilitatii, reducerea latentei si scaderea taxelor pentru gaze, datorita arhitecturii modulare si unui layer MantleDA, sustinut de EigenDA. De aici si eficienta si costurile mai buna pentru platforma pentru descentralizare la nivel de aplicatii si utilizatori, rezolvand multe dintre provocarile puse de blockchain-ul Ethereum.
Token-ul MNT poate fi folosit pentru „guvernarea” ecosistemului MNT, cei care il detin au si drept de vot, fiecare token ofera drepturi egale in privinta votarii, deciziile se iau democratic. La nevoie se foloseste la tranzactii legate de taxele pe gaz in reteaua Mantle, se utilizeaza si ca o cgarantie pentru nodurile participante in retea, stimuleaza participarea utilizatorilor si garanteaza securitatea retelei. Are functionalitati avansate la nivel de Layer 1, functioneaza ca un token ERC-20. Versiunea Layer 2 opereaza ca un „bridge-wrapped” token ERC-20.