Securizarea blockchain. Ghid de bune practici

author
4 minutes, 25 seconds Read

Tehnologia blockchain a reusit sa revolutioneze foarte multe sectoare de activitate si industrii oferind transparenta mai buna, imuabilitate, securitate pentru tranzactii. Securizarea blockchain este deosebit de importanta pentru a pune la adapost date sensibile, pentru a evita atacuri si probleme legate de siguranta datelor prezente la nivelul blockchain. Cum se poate face in cel mai simplu mod si ce solutii exista la ora actuala? Raspunsul la cele doua intrebari si altele il veti afla in randurile ce urmeaza.

Securizarea blockchain este cruciala. Natura descentralizata aduce si vulnerabilitati care nu existau pana la aparitia sistemelor blockchain, vulnerabilitati care pot sa fie brese de securitate importante si porti de intrare pentru toti hackerii. Ce se poate intampla daca nu dai importanta securizarii blockchain? Apar pierderi financiare, date compromise, reputatia si imaginea ta si a companiei vor avea de suferit.

Este imperativ sa implementezi cat mai rapid sisteme de securizare a blockchain-ului si bune practici intelese si cunoscute de catre toti cei implicati in utilizarea sa. Blockchain foloseste criptografia si tehnici specifice pentru a asigura o protectie 100% pentru mediul in care ajung sa interactioneze utilizatorii. Nu va fi niciodata suficient sa ai doar VPN-uri, firewall si alte modalitati de securizare standard daca discutam despre blockchain. Si atunci ce e de facut in practica? Iata un scurt ghid de bune practici pentru securizarea blockchain.

Gestionarea specifica a utilizatorilor blockchain. Determina foarte clar cum pot intra si iesi organizatii, utilizatori din retea, gandeste mecanisme eficiente pentru a elimina actori care nu fac altceva decat sa saboteze reteaua, blockchain-ul. Managementul erorilor, protectia datelor, rezolvarea conflictelor intre parti, creioanarea unor cadre care sa ghideze deciziile de proiectare si sa incorporeze regimuri de conformitate, toate vor face parte din gestionarea specifica.

Securitatea datelor on-chain si off-chain. Cu toate ca minimizarea datelor este un exemplu de practica agreata la nivelul comunitatii din jurul blockchain, pentru determinarea datelor stocate on-chain, expertii IT ar trebui sa se indrepte spre masuri de securitate suplimentare pentru diferite tipuri de date specifice blockchain, date in tranzit, stocare in Cloud.

Mecanisme specifice pentru ajungerea la un consens cat mai rapid. Descentralizarea este un element important al tehnologiei blockchain, sunt „noduri” care proceseaza si inregistreaza date in consens permanent, ca un grup. Daca un singur astfel de nod ajunge sa aiba date cu erori sau incercari de fraudare a sistemelor reteaua respinge datele si le catalogheaza ca ilegitime. Ca sa poti face un rau in retea trebuie sa controlezi cel putin 51% din toate nodurile, ceea ce este foarte dificil. Se investeste timp si bani in proces, fiecare participant trebuie sa actioneze cat mai obiectiv si in concordanta cu regulile blockchain.

Doar cateva exemple de mecanisme pentru a intelege mai bine acest concept.

PoW (Proof of work). „Mineritul”, cum mai este cunoscut acest termen complex, presupune o retea de programe ce sunt mereu in competitie pentru a rezolva zeci de probleme matematice pentru validarea „blocurilor” de tranzactii. Daca tranzactiile sunt verificate cu succes se actualizeaza blockchain-ul si se primesc recompense.

PoS (Proof of stake). Modelul PoS presupune existenta unei retele de valodatori care investesc resursele lor pentru a castiga sansa de a valida blocurile de tranzactii. Dupa ce mai multi validatori au confirmat deja acuratetea blocului se adauga in blockchain. Validatorii au automat recompense pentru munca lor, insa daca se valideaza date incorecte sunt penalizati imediat.

PoS delegat. Partile terte pot investi in pool-urile validatorilor, impartind riscul financiar si recompensele, in rest totul e la fel ca la modelul PoS.

Strategii legate de chei de securitate private. Ai nevoie de un management foarte bun al practicilor legate de cheile private din blockchain. Ele trebuie protejate cu orice pret, se investeste in portofele digitale cu semnaturi multiple, in hardware de calitate, in cursuri de formare pentru oameni. Fiecare strategie trebuie testata si adaptata la blockchain si la tipul de organizatie, afacere.

Securitatea contractelor smart. Contractele smart sau chaincode sunt seturi de coduri in interiorul blockchain, ele generand tranzactii in baza unor conditii, reguli programate deja. Integritatea lor determina fiabilitatea operatiunilor si increderea in rezultate. Dezvoltarea de soft sigur pentru utilizare pe termen lung, testarea contractelor smart inainte de implementare, verificarea codurilro sursa si rezolvarea oricaror probleme de securitate, auditarea contractelor smart, toate vor contribui la securizarea blockchain.

Securitatea retelei blockchain si aplicatiilor blockchain. Tot timpul trebuie verificati utilizatorii si vanzatorii, se vor implementa protocoale si sisteme suplimentare de siguranta pentru a preveni orice fel de incidente. Se adauga sisteme de autentificare imbunatatite, protectie suplimentara pentru punctele finale. In sistemele unde accesul la blockchain se va realiza doar dupa ce primesti increderea si confirmarea de la alti utilizatori care te cunosc securitatea trebuie imbunatatita cu mai multe tipuri de niveluri de acces securizat.

Interoperabilitate reala. Securizarea blockchain poate avea in vedere si modul in care datele, identitatile si interactiunile apar de-a lungul retelelor, aplicatiilor, contractelor smart. Pe masura ce sistemele si interfetele sunt tot mai complexe si se extind cresc si riscurile de securitate. Lipsa unor autentificari suficient de sigure, tranzactii neautorizate, configuratii gresite, manipularea datelor, alte rezultate greu de prezis, pe toate le putem evita prin implementarea unei interoperabilitati reale si asigurarea unui mediu cat mai bine securizat cand se lucreaza cu blockchain.

Tehnici criptografice mai puternice. Algoritmii criptografici trebuie sa fie robusti pentru securizarea tranzactiilor blockchain si pentru protejarea datelor sensibile. Se adauga autentificarea multi-factor pentru retele blockchain si portofele digitale.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *