Lichiditatea, un element vital in ecosistemele Web3 blockchain

author
4 minutes, 18 seconds Read

In Web3 lichiditatea este vitala, ea va permite tranzactii eficiente si preturi stabile pentru tokenuri, criptomonede. Fara o intelegere clara a acestui concept nu avem cum sa ne asteptam la rezultate excelente pe termen lung si sa castigam de pe urma tranzactionarii si interactiunii directe cu universul blockchain si Web3.

Lichiditatea in universul blockchain este unul dintre cele mai importante concepte care au legatura cu tot ce inseamna spatiul Web3, mai ales ca am asistat la o dezvoltare exponentiala rapida a finantelor descentralizate (DeFi). Chiar daca suna cam complicat, lichiditatea in universul blockchain se refera in termeni simpli la usurinta cu care activele, criptomonede, pot fi cumparate si vandute fara a cauza o schimbare dramatica de pret.

Ca sa intelegem mai bine ce e cu lichiditatea va propunem un joc de imaginatie. Suntem la piata si vrem sa vindem rosii. Daca sunt mai multi cumparaturi care isi doresc rosiile noastre la pretul curent, rosiile devine „lichid”, se vand rapid fara a reduce pretul. Daca nu prea se inghesuie cumparatorii si sunt mai zgarciti, vor sa mai negocieze, pretul va scadea ca sa vinzi marfa sau vei sta mult si bine in piata ca sa iti vinzi toate rosiile, de lichiditatea va fi una scazuta.

Activele sunt criptomonedele si tokenurile. Cu cat lichiditatea e mai mare, cu atat vei reusi sa vinzi tokenuri, de exemplu, vei gasi mai usor parteneri „comerciali”. Importanta lichiditatii in universul blockchain e mai mare decat iti inchipui, contribuie la niste operatiuni pe piete descentralizate mult mai simple si la aplicatii variate.

Discutam despre trei tipuri de lichiditate, cea a activelor digitale, cea a platformelor de tranzactionare si cea totala a pietei vizate. In platformele de tranzactionare traderii tranzactioneaza un activ digital fara a fi implicat un slippage crescut, ordinele de piata se executa instant-lichiditatea criptomonedei e totalitatea platformelor de tranzactionare. In cazul lichiditatii pietelor e vorba mai degraba despre masura in care piata va permite cumpararea sau vinderea de active la preturi cat mai corecte, preturi ce se apropie mult de valoarea intrinsecta a fiecarui activ, cel mai mic pret al vanzatorului este foarte apropiat de cel mai mare pret al cumparatorilor.

Printre avantajele lichiditatii in sfera Web3 si blockchain se numara si:

  • Tranzactionare eficienta-daca ai lichiditate crescuta atunci vei reusi sa vinzi tokenuri, criptomonede mai usor, fara a avea probleme cu pretul, nu exista diferente intre preturile asteptate si cele tranzactionate;
  • Preturi corecte-in piete lichide, preturile sunt stabile si reflecta valoarea reala, unde lichiditatea e scazuta predictibilitatea preturilor e mai dificila daca discutam despre tokenuri;
  • Experienta utilizatorilor imbunatatita-aplicatiile Web3 care se bazeaza pe lichiditate ofera servicii rapide si de incredere, daca lichiditatea are valori scazute participarea in schimburi, tranzactii e descurajata;
  • Costuri reduse;
  • Transparenta mai mare si incredere asigurata;
  • Rezistenta mai mare la manipulare;

Sunt doua surse ale lichiditatii in universul Web3 blockchain, providerii, utilizatori obisnuiti ce isi depoziteaza criptomonedele in fonduri de lichiditate, primesc si recompense pentru ca isi „pun la bataie” tokenurile, fondurile de lichiditate, contractele smart ce permit schimburi intre diferite monede intr-un schimb descentralizat. Nu e nevoie de vanzatori, cumparatori directi in cazul unor fonduri de lichiditate, cu cat mai multe fonduri existente, cu atat mai bine.

Exemplele cele mai concludente cand vine vorba de astfel de surse ar fi stablecoin-uri ca active lichide, cu raspandire larga si preturi stabile, dar si lichiditate NFT, NFT-urile pot fi fractionalizate, deci mai usor de tranzactionat.

Si ca la orice criptomonede, minarea lichiditatii incurajeaza utilizatorii sa ofere lichiditatea platformelor descentralizate. Cei care au contributii serioase primesc recompense, niste tokenuri in plus, pentru depozitarea activelor in fonduri de lichiditate. E nevoie mereu de lichiditate in sfera blockchain si Web3, fara ea va fi foarte dificil sa se tranzactioneze tokenuri sau sa se interactioneze cu aplicatii descentralizate.

Lichiditatea mai mare inseamna si adoptie mai rapida, incredere, stabilitatea preturilor pe termen lung, o piata mai sanatoasa in zona blockchain. Ea va fi afectata mereu de cativa factori importanti:

  • Volatilitatea realizata-schimbarile de pret dintr-o perioada masurata, observata;
  • Randamentul negativ-apar pierderi care incurajeaza vanzarile si cumpararile;
  • Taxele tranzactiilor;
  • Numarul de tranzactii;
  • Volumul de cautari pe Google poate influenta si el uneori;
  • Stresul financiar global de pe piete;
  • Popularitatea-cu cat mai mare, cu atat mai marei si lichiditatea, se tranzactioneaza mult zi de zi;
  • Cererea pe piata;
  • Capitalizarea pietei-se evalueaza dimensiunea relativa a unei criptomonede;
  • Volum vs Lichiditate-volumul se refera la numarul total de tranzactii complete, lichiditatea se refera la numarul total de tranzactii care se deschid la un anumit pret.

Masurarea lichiditatii in relatie cu Web3 si blockchain e simpla. Pentru anumite criptomonede, lichiditatea se va masura raportandu-ne la volumul tranzactionat in 24 de ore, la disponibilitatea platformelor de tranzactionare si la bid-ask spread, diferenta cerere-oferta este mica, criptomoneda este mai lichida, discutam despre lichiditate mai mare.

In concluzie, ori de cate ori incercam sa intelegem Web3 si blockchain trebuie sa ne raportam si la lichiditate si la tot ce inseamna ea, in asa fel incat tranzactiile noastre si rezultatele eforturilor noastre sa fie unele cat mai bune de fiecare data. Lichiditatea in ecosistemul Web3 e un concept dinamic, ea va fi mereu influentata de tot ce se intampla cu sursele sale si cu piata, cu tot ce implica fiecare criptomoneda.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *