O veste buna pentru tehnologia blockchain folosita in gaming: s-a inregistrat o crestere organica a gamingului Web3

author
4 minutes, 21 seconds Read

Tehnologia blockchain este asociata de cele mai multe ori cu una legata de plati, de investitii si de criptomonede. Nu doar aceasta industrie economica beneficiaza de pe urma sa, ci si cea a gamingului, o industrie din ce in ce mai infloritoare in ultimii ani.

Blockchain gamingul este o nou tip de gaming spre care se indreapta tot mai multi investitori si dezvoltatori si au si de ce, mai ales ca are multe avantaje si iti ofera satisfactii si venituri la care nu te-ai fi asteptat. Blockchain Game Alliance a publicat recent un raport legat de cresterea Web3 gamingului, care, dupa cum o arata datele din acesta, pare sa fie una organica si neasteptata pentru multa lume. Dar de unde pana unde aceasta crestere si ce e cu blockchain gaming?

Blockchain Game Alliance este o organizatie care isi propune sa promoveze blockchain in industria gamingului. Raportul din 2024 Blockchain Game Alliance arata faptul ca s-a inregistrat o crestere organica pe zona de Web3 gaming, ceea ce inseamna ca sunt atrasi tot mai multi utilizatori spre acest tip de gaming, utilizatorii fiind pasionati de gaming si mai putin de universul criptomonedelor. S-au oferit 623 raspunsuri valide on-line pe baza carora s-a facut acest studiu important.

Dar de unde pana unde blockchain si gaming? Jocurile blockchain sunt cele care incorporeaza elemente din tehnologia blockchain, itemi sub forma de NFT-uri, de pilda, permitand jucatorilor sa le vanda, sa faca comert cu ele cum s-ar spune in termeni economici. Se folosesc active digitale pentru monede in-game, uneori jucatorul poate sa castige criptomonede prin trecerea de anumite niveluri din joc. Nu prea poti sa mai pierzi itemii in-game, te ajuta mult NFT-urile, care raman in portofelul virtual al celor care joaca.

Securitate e mai buna in timpul sesiunilor de gaming, se folosesc registri criptati pentru a stoca informatii despre jucatori. Popularitatea jocurilor ce folosesc tehnologie blockchain e tot mai mare, peste 20 de milioane de tranzactii in-game bazate pe tot felul de tehnologii blockchain sunt deja inregistrate.

Si dezvoltatorii profita de pe urma lor, au mai multe modalitati noi de castig, pot genera deficit in lumea reala pentru activele din joc, se mai vand si active din joc si ai sursa de finantare secundara imediat. Transparenta e mai buna, ai interoperabilitate, poti sa folosesti itemi dintr-un joc in altul, fara sa platesti extra pentru ca tu esti detinatorul, proprietarul acelui item virtual.

Limitarile sunt si ele importante si trebuie amintite neaparat. De exemplu, multi jucatori nu prea vor sti ce sa faca cu portofelele virtuale pentru criptomonede, dezvoltatorii vor fi nevoiti sa invete cum sa lege jocurile de blockchain inainte sa exploreze adaugarea de NFT-uri sau folosirea de criptomonede ca moneda in-game. Mai sunt si probleme de siguranta si de intimitate, de protectie a datelor digitale, mai ales cand se pune problema unor NFT-uri. Volumul tranzactiilor va creste pe masura ce acest tip de jocuri e tot mai popular, apar probleme de scalabilitate in functie de DLT-ul folosit de dezvoltatori.

Revenind la Web3 gaming, adoptia sa pare ca are o crestere tot mai mare in afara spatiului criptomonedelor. Pentru cei care se joaca astfel de jocuri interesante si stiu si ce sa faca cu un NFT, cu un portofel virtual, conform raportului mentinonat, noile modele de recompense vor fi cheia pentru modele de finantare care iti aduc venituri bune. Acum mai mult de jumatate din totalul gamerilor vin din zona de gaming si nu din cea a criptomonedelor, accesibilitatea gamingului blockchain i-a determinat sa faca acest pas important.

Cu toate astea se remarca si provocari importante, experienta utilizatorului inca departe de a fi perfecta, teama de scheme Ponzi si de fraude cu aceste jocuri bazate pe blockchain, de boti si de oameni care vor doar venituri facute repede si nu neaparat legal.

Dezvoltatorii de jocuri simplifica viata jucatorilor si adoptarea Web3 gamingului, poti avea acces si discuta despre diferite jocuri si via Telegram, platforme de mesaje bazate pe Cloud, ca jucator castigi memecoins din provocarile in-game, din evenimente ale comunitatii pentru incurajarea interactiunii sociale si implicarii. A aparut si ideea de social share, adica un utilizator cumpara, vinde „share”-urile conexiunilor sociale.

Marile companii ajuta si ele. Sony a dezvoltat un blockchain Ethereum layer-2, Soneium pentru a explora cum poate sa se construiasca ceva util si inovator in Sony Group. Ubisoft dezvolta Captain Laserhawk, The G.A.M.E, on joc bazat pe Arbitrum L3 blockchain, inspirat de Far Cry 3: Blood Dragon.

Cresterea si dezvoltarea Web3 gaming in 2025 e posibila si se intrevad cateva directii daca ne uitam cu atentie pe acest raport: proiecte mai mici Web3 gaming vor fuziona in companii mari, cele mari le vor absorbi pe cele mici, Web3 se va integra si mai bine in jocurile video, jucatorii nici nu isi vor da seama ca beneficiaza de aceasta tehnologie moderna. Inteligenta Artificiala va avea un rol foarte important si va ajuat la strangerea de date si analiza lor, jocurile putand sa se muleze pe fiecare jucator in parte. Jucatorii vor purta cu ei reputatia din jocuri in alte titluri, promovand economii interconectate si povesti colaborative, ca un progres Web3 unificat. In e-sports, jucatorii vor incepe si se vor ocupa de comunitatile lor si vor promova o implicare mai mare. Comunitatile mai micute vor avea propriile turnee.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *