Energia solara este viitorul in domeniul energiei electrice. Avem nevoie de energie regenerabila in contextul actual si orice investitie in acest domeniu este o miscare inteligenta pentru binele nostru si al planetei. Tehnologia blockchain poate ajuta ecosistemul energiei solare si productia, comercializarea mai eficienta de energie regenerabila in foarte multe moduri, aducand avantaje considerabile pentru producatori si consumatori.
Un parteneriat interesant intre Siemens si LO3 Energy, un startup care are proiecte in domeniul energiei solare a facut posibila o inovatie interesanta in domeniul blockchain: distributia de putere solara. Asa a aparut o aplicatie, Brooklyn Microgrid, care permitea rezidentilor din Brooklyn, care detineau panouri solare sa transfere energia catre altii care nu aveau panouri.
Consumatorii si detinatorii panourilor controlau in totalitate aceasta tranzactionare inedita. Deci practic cine avea energie solara in plus de la panouri o vindea vecinilor, in tranzactii peer-to-peer via blockchain. Si ce e interesant e faptul ca pierderile de energie „pe drum”, in timpul transferurilor, au fost aproape zero.
Dupa cum observam tehnologia blockchain influenteaza direct si sectorul energiei solare. Sunt foarte multe provocari pe care le are acest sector in momentul de fata, de la generarea intermitenta de energie pana la eficientizarea stocarii energiei solare sau comertul cu energie solara, si pe toate le-ar putea rezolva o implementare corecta si eficienta a tehnologiei blockchain.
Energia solara aduce o multime de avantaje odata ce incepi sa o folosesti la scara larga. Ai costuri mai mici, panourile fotovoltaice nu mai sunt asa de scumpe si democratizarea accesului la energie solara e o realitate, ai grija si de natura, reduci efectele gazelor asupra atmosferei, efectul de sera, poluarea aerului nu mai e o mare problema.
Plus ca ai independenta energetica, iti generezi energie electrica si nu mai cumperi de la terte parti. Guvernele din toata lumea sustin astfel de investitii in energie solara si panouri solare, sisteme integrate pentru producerea energiei solare.
Situatia nu e deloc roz asa cum o vedem in general daca ne gandim la aspectele invocate anterior. Sunt si multe obstacole de depasit. Depinzi de soare si de prezenta sa, de radiatia solara care nu e mereu la dispozitia ta, nu ai un flux de energie oferit permanent, stocarea energiei pe care o produci cu greu nu e deloc una ideala, bateriile si alte metode de stocare sunt mai scumpe si nu prea sunt accesibile tuturor.
Integrarea energiei solare in sistemele electrice clasice este foarte complicata acum, e nevoie de niste retele de electricitate care sa suporte si o energie cu putere vairabila si o distributie uniforma, eficienta pentru surplusul de energie. Sa intri intr-un comert cu energie solara peer-to-peer e o mare provocare de asemenea pentru cei care produc energie solara.
Se mai discuta si despre problemele cu legislatia, care nu e clara deloc sau e inexistenta in multe parti, cu scalabilitatea, e nevoie de adoptie pe scara larga ca sa discuti despre asa ceva, despre complexitate, trebuie sa colaborezi cu foarte multi parteneri ca sa ajungi la o retea stabila si usor de gestionat. Vulnerabilatile tot raman si cu tehnologia blockchain, atacurile cibernetice pot sa paralizeze total infrastructura din spatele energiei solare bazate si pe blockchain in toate aspectele sale.
Ce rol are tehnologia blockchain in productia de energie solara si tranzactionare?
- Asigura transparenta si incredere-prin natura sa descentralizata, blockchain poate inregistra orice fel de tranzactii facute pe intreaga retea, oferind imuabilitate si transparenta maxima tuturor participantilor. Consumul si productia de energie solara vor fi monitorizate mai bine;
- Contractele smart-au reguli prestabilite si se executa automat. Tranzactiile devin automate, dar doar cand sunt indeplinite anumite criterii stricte. Se vor automatiza vanzarile, cumpararile de energie solara in exces intre producatori si consumatori;
- Asigura descentralizarea-indivizii si micii producatori pot sa intre pe piata de energie fara intermediari. Ecosistemul energiei electrice va fi din acest punct de vedere mai incluziv si mai competitiv;
- Asigura securitatea datelor-se pastreaza datele legate de energie in siguranta si integritatea lor e una perfecta de fiecare data. Asa reteaua de energie e mai usor de gestionat si de controlat, deci comertul va fi unul echitabil pentru toate partile implicate;
- Comert peer-to-peer-costuri mai mici, tranzactii directe intre consumator si producator de energie solara;
- Certificate energetice-tehnologia blockchain se poate utiliza pentru a crea certificate de energie regenerabila care vor autentifica originea energiei verde cumparate, tranzactionate. Deci deciziile consumatorilor vor fi informate de fiecare data;
- Asigura stabilitatea retelei-monitorizarea in timp real pentru productia de energie si consum vor ajuta la stabilitatea retetelor si pierderi mai mici de energie electrica.
La finalul articolului nostru vom discuta despre cateva aplicatii inedite si interesante ale tehnologiei blockchain in sectorul energiei solare.
Tokenizarea energiei si crowdfunding-poti sa te gandesti la tokenizarea energiei solare de vreme de ai divizibilitate si securitate. Proiectele care au la baza energie solara vor fi impartite si transformate pe bucati in tokenuri, indivizii putand investi in fractiuni din instalatiile de productie a energiei solare. De aici pana la crowdfunding pentru proiecte cu energie verde nu mai e decat un pas.
Manangement transparent pentru lantul de aprovizionare cu energie-se integreaza blockchain in lantul de aprovizionare cu energie solara, asa ca orice fel de etapa din tot procesul, de la productie de panouri solare la instalare poate fi inregistrata in mod transparent. Fara fraude, cu mai multa incredere in energia verde si o etica perfecta investitiile in energia solara vor fi tot mai multe.
Microretele de energie solara si accesul la energie-poti avea acces la energie electrica in locuri greu accesibile si in zone extrem de indepartate. Comunitatile locale ajung sa aiba energie electrica, deci dezvoltarea economica, educatia si ingrijirea sanatatii vor fi posibile.
Stimularea eficientei energetice-prin contractele smart indivizii pot fi mai constienti de efectele reducerii consumului de energie in timpul orelor de varf, incercand sa implementeze solutii bazate pe energie solara. Daca iei decizii constiente care protejeaza mediul inconjurator ai si acces la tokenuri, recompense utile ca sa te bucuri in continuare de energie regenerabila.
Integrarea eficienta de retele smart-tranzactiile automate si securitatea oferite de blockchain vor permite integrarea de sisteme bazate pe energie solara in retelele smart existente. Comunicarea va fi mai usoara, schimburile de date se vor face in timp real, resursele vor fi gestionate eficient, infrastructura smart va fi o realitate, la fel si aspectul sustenabil al acesteia. Nu se vor ignora insa provocarile impuse de scalabilitate sau interoperativitate daca ne referim la implementarea tehnologiei blockchain in ecosisteme complexe de retele smart de energie electrica.