Intr-o lume dominata de telefoane pliabile smart, telefoane smart din ce in ce mai subtiri si cu baterii incastrate, pe care le schimbi o data la doi sau trei ani sau poate anual HMD, o companie ambitioasa si-a propus sa reintroduca telefoanele smart modulare cu noul model Fusion, regandind designul modular in termeni mult mai simpli si mai eficienti din punct de vedere costuri si productie.
Telefoanele smart modulare au fost gandite pentru acel tip de utilizator care isi doreste sa faca un upgrade si sa inlocuiasca diverse componente si module ale telefonului pentru a rezolva niste probleme hardware fara a fi nevoie de un service autorizat-toate piesele detasabile sunt pe placa de baza. Designul modular la telefoane si-a propus sa reduca risipa de electronice si viata unui telefon, oferind costuri de reparatie foarte mici.
Asa protejezi si mediul inconjurator, poti sa iti repari telefonul acasa cu niste instrumente care nu sunt neaparat profesioniste si fara a apela la tehnicieni, personalizezi telefoanele modulare si la actualizezi dupa bunul plac.
In prezent, industria telefoanelor smart se concentreaza pe oferirea unei experiente cat mai bogate si mai complexe pentru utilizatori, telefoanele avand ecrane mari, margini cat mai subtiri si foarte multe caracteristici de top. Dar pe final de ani 1990 si inceputul anilor 2000 computerele modulare si usor de „upgradat” erau ceva obisnuit, insa in industria telefoanelor nici nu se discuta de asa ceva…
In 2008 Modu Phone a fost printre primele concepte de telefoane smart modulare lansate de o companie din Israel, a intrat si in Cartea Recordurilor pentru cel mai usor telefon mobil la vremea respectiva, care mai era si modular. Memoria interna era de 2GB si avea si music player.
A venit randul Phonebloks in 2013 sa uimeasca la nivel de concept, pentru ca nu a fost produs un astfel de telefon modular. Avea niste „blocuri” detasabile, designul apartinea olandezului Dave Hakkens, utilizatorii ar fi putut sa isi faca telefoanele perfecte cu niste componente pe care si le doreau.
Project Ara din 2013 a fost reactia Google la ideea de telefon modular, telefonul urma sa poata fi reparat si sa nu fie aruncat la gunoi cand se defecta. Era format dintr-un endoschelet metalic cu mai multe module hardware atasate, avea procesor, baterie, ecran, camera, componente stocare si difuzoare. In plus, se dorea includerea si a unui modul WiFi cu semnal foarte puternic indiferent de ISP. Dar Google avea sa abandoneze proiectul sau din cauza ca era nevoie de upgrade mereu, firmele de telefonie nu ofereau suport deloc pentru un astfel de proiect.
Din 2015 am avut Fairphone pe piata, un telefon modular tot de la olandezi, cu o productie constanta de telefoane modulare pana in 2023 si poate se va continua in continuare, pentru multi ani, intrucat conceptul lor a prins foarte bine.
Sa nu uitam de Shiftphone, tot din 2015, un alt telefon modular ce apartinea companiei germane SHIFT. SHIFT4 a fost primul model lansat pe piata, cel mai recent e SHIFT6, din iunie 2020, respectiv SHIFTphone 8 din 2023. SHIFT ofera instructiuni pe YouTube si are si service pentru clientii care nu vor sa se complice prea tare, dar si upgrade de hardware, diverse piese oferite pentru o perioada de macar 10 ani.
Motorala face parte si ea din lista de branduri care s-au aventurat in lumea telefoanelor smart modulare, cu al sau Moto Z si toata seria din jurul sau, cu atasare de module speciale, la fel si LG si al sau G5, ambele proiecte fara prea mare succes.
Cu toate astea, popularitatea lor nu e foarte mare pentru ca sunt prea scumpe pe termen lung, depinzi mereu de piese, trebuie sa ai si niste calitati de tehnician, de profesionist ca sa te aventurezi in reparatii diverse, plus ca o companie care le produce nu va avea profit prea bun niciodata.
Compania HMD si-a propus sa faca imposibilul si sa reinvine telefoanele modulare smart cu Fusion, un nou concept si un produs real. E un Android mid-range, seamana cu un telefon obisnuit din seria smartphone, insa designul modular si usor de reparat il da imediat de gol si atrage atentia.
E disponibil si pe unele piete din noiembrie 2024, a fost prezentat oficial la Mobile World Congress si la IFA Berlin, si pare sa aiba succes intr-un viitor apropiat, mai ales ca producatorul se ocupa acum si de producerea telefoanelor care apar pe piata sub brandul celebru Nokia.
HMD a reimaginat conceptul de modularitate la telefoanele smart, nu s-a luat dupa toate incercarile Google, Motorola, LG, rafinand modularitatea cat s-a putut de mult. Pe spatele dispozitivului sunt niste pini mici, care vor suporta „Outfits”, open-source, un fel de carcase care transfera date si energie. Un astfel de „Outfit” are o lumina tip cerc in jurul camerei, altul transforma telefonul in consola de gaming, cu un controller de gaming, altul adauga suport incarcare wireless. Unele Outfits mai avansate ofera si protectie la apa IP68, buton SOS, buton apasa si vorbeste. Dezvoltatorii terti sunt incurajati sa dezvolte si ei Oufits pentru telefonul modular Fusion.
La interiorul telefonului modular HMD vei gasi Snapdragon 4 Gen 2, display 90Hz, camera 108MP, baterie de 5000mAh, cu doua actualizari majore Android primite si trei ani de actualizari de securitate. Se repara usor si se inlocuiesc piese doar prin desurubare si insurubare componente hardware interne.
Intre timp s-a lansat si Skyline, un telefon smart din seria DIY care se repara in totalitate acasa. In prezent, HMD se pozitioneaza alaturi de sub-brandul CMF de la Nothing, care a lansat CMF Phone 1 de ceva vreme, tot modular.
Ce se va intampla cu ele si cat de bine va mai merge vanzarea pe telefoanele smart modulare nu stim. Ceea ce stim insa este faptul ca telefoanele smart modulare se vor imbunatati si vor fi tot mai multe incercari de penetrare a pietei pana intr-un moment in care telefoanele modulare chiar vor deveni ceva obisnuit si vor fi preferate celor aruncate intr-un sertar la fiecare doi sau trei ani.