Google cumpara Cameyo pentru a putea integra aplicatiile virtualizate Windows in ChromeOS

author
4 minutes, 45 seconds Read

Din ce in ce mai multe companii si producatori de software modern s-au reorientat spre versiunile virtualizate ale programelor. Recent, Google a anuntat achizitia, asteptata, a companiei Cameyo, specialistii in virtualizari de aplicatii. Care e miza acestei mutari strategice si de ce aplicatiile “virtualizate” devin tot mai cerute si mai cautate pe piata? Raspunsurile la aceste intrebari le vei descoperi in articolul de astazi.

Virtualizarea aplicatiilor este o modalitate de a „pacali” softuri conventionale ca interactioneaza direct cu toate capabilitatile sistemelor de operare, cand in realitate nu o fac. O bariera de virtualizare trebuie sa fie instalata intre program si sistem de operare ca sa functioneze pana la urma virtualizarea. Bariera de virtualizare nu e altceva decat o platforma speciala care permite rularea de aplicatii si componente ale aplicatiilor fara afectarea sistemelor de operare din spatele lor. Programele si aplicatiile care trec prin virtualizare pot sa coexiste cu programe incompatibile de vreme ce procesele sunt consolidate intr-un singur fisier.

Metoda virtualizarii aplicatiilor este utila pentru accesarea aplicatiilor de pe dispozitive diferite de cele pentrun care au fost dezvoltate respectivele aplicatii. Experienta din timpul utilizarii aplicatiilor virtualizate este la fel de buna si de placuta ca in cazul aplicatiilor care nu au trecut prin virtualizare si fac parte nativ din sistemele de operare. Programele care trec prin virtualizare comunica foarte bine cu restul componentelor sistemelor de operare si se comporta fix la fel ca un program instalat in sistem.

Instalarea aplicatiilor virtualizate e simpla, administratorii de sistem pot oferi si instala de la distanta aplicatii pentru clienti deja setate si gata de folosire. Se elimina rapid programele virtualizate din sistem, actualizarile de firmware sunt eficiente si rapide, se actualizeaza in masa aplicatiile si nu exista actualizari pe fiecare desktop, sistem. Orice probleme apar cu aplicatiile virtualizate se rezolva dintr-un centru de „comanda”, softurile virtualizate se pot folosi pe orice fel de dispozitive, indiferent de OS, asta pentru ca exista o separare clara fata de platforma gazda.

Flexibilitatea aplicatiilor virtualizate nu poate fi batuta de niciun alt tip de soft, migrarea e simpla de la un OS la altul pentru respectiva aplicatie, managementul costurilor e simplificat, nu se mai cheltuiesc sume mari pe sisteme noi doar pentru a putea instala aplicatiile de care ai mare nevoie. Profesionistii pot sa acceseze in mod sigur programe esentiale de oriunde pentru ca exista acest mediu virtualizat-munca remote e mai sigura si mai eficienta, mai rapida de vreme ce se ofera fiabilitate si siguranta la un alt nivel.

Izolarea aplicatiilor prin virtualizare permite programelor sa fie operate de pe o retea de infrastructura hardware foarte bine pusa la punct, apare o conexiune la baza de date centrala cand userul are nevoie de programe, via Web, dar si cand e nevoie de acces imediat la date importante. Accesul la aplicatiile virtualizate poate fi controlat usor, nu trebuie dezinstalate mereu aplicatiile de pe fiecare statie de lucru, aplicatiile devin disponibile pe loc, fara sa fie nevoie de instalari si de operatiuni de incarcare a aplicatiei in sistem. Daca se pierde computerul sau apare o problema majora datele de pe el raman stocate pe servere si pot fi accesate si recuparate in cel mai scurt timp.

Ca sa ruleze bine pe sisteme si sa nu ai nevoie de ajutor mereu, aplicatiile virtualizate au nevoie de sisteme care suporta aplicatii virtualizate, care au conexiuni excelente la internet si la retea.

Google vizeaza aceste aplicatii virtualizate pentru a transforma Chromebook si ChromeOS in variante excelente pentru afaceri si se pregateste intens sa ofere experiente foarte bune celor care ales calculatoarele si sistemele sale de operare. Si ca sa grabeasca procesul de implementare a acestei idei, Google anunta ca va cumpara compania Cameyo, specializata in virtualizarea softurilor moderne. De ce? Ca sa integreze aplicatii Windows virtualizate in ChromeOS. Si inainte cei de la Google colaborau cu echipa Cameyo, insa vor mai mult si au nevoie de expertiza directa in virtualizarea aplicatiilor si de toate tehnologiile companiei.

‍De anul trecut, 2023, Google a stabilit un parteneriat cu Cameyo ca sa ofere aplicatii virtualizate pentru aplicatiile desktop din Windows, acum disponibile in parte si pe ChromeOS. Am vazut integrare sisteme de fisiere locale, aplicatii virtuale sub forma de aplicatii web progresive, chiar si suport imbunatatit pe clipboard.

Integrarea Virtual App Delivery (VAD) in ChromeOS este perfecta pentru acele afaceri care vor sa scape de Windows sau sa adauge cateva dispozitive ChromeOS pe langa cele cu Windows. Asa companiile mari pot sa ruleze aplicatii virtualizate Windows pe ChromeOS fara sa aiba nevoie de un intreg sistem de operare. E mai simplu si pentru clienti, si e mai simplu si pentru administratorii IT care vor sa aiba control mai usor si simplificat asupra aplicatiilor din sisteme.

Foarte multe aplicatii se muta deja in Cloud si se bazeaza pe tehnologii care functioneaza cu ajutorul Web-ului, asa ca miscarea Google este fireasca, mai ales ca sunt clienti care vor deja mai mult si Windows nu prea poate oferi ce isi doresc ei cu adevarat.

Google isi doreste pe mai departe sa livreze dispozitive Chromebook in educatie si in afaceri dupa ce clientii au primit foarte bine ChromeOS.

Cameyo e un startup pornit de Eyal Dotan si Miller in ianuarie 2018, cu scopul de a crea o platforma pentru virtualizarea aplicatiilor Windows in asa fel incat acestea sa poata functiona si pe hardware non-Windows si chiar in interiorul browserelor. Practic, Cameyo a virtualizat aplicatii si le-a livrat cu ajutorul unui Cloud public sau unui Cloud privat, dar si prin intermediul unui Cloud hibrid.

De la parteneriatul din 2023 cu Google, compania a permis integrarea sistemelor de fisiere locale de la aplicatii Windows si livrarea de aplicatii virtualizate Windows sub forma de aplicatii web progresive sau aplicatii gazduite in centre de date care ruleza in browsere.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *