Tehnologia blockchain si domeniul imobiliar. Avantaje si utilizari eficiente

author
4 minutes, 31 seconds Read

Putine sunt domeniile atat de “vibrante” precum domeniul imobiliar. Dinamica si schimbarile din imobiliare sunt atat de complexe incat ai nevoie mereu de solutii noi de gestionare si de dezvoltare. Evolutia in imobiliare depinde de acum de implementarea si de intelegerea rolului tehnologiei blockchain.

Tehnologia blockchain are un potential urias daca ne raportam la domeniul imobiliar. Doar in 2020 piata globala pentru blockchain in imobiliare a avut o valoare de peste 328.3 milioane de dolari, iar pana in 2028 deja discuta de cifre de depasesc 3.8 miliarde de dolari! Trecerea de la milioane la miliarde inseamna si o dezvoltare a aplicatiilor blockchain in imobiliare, blockchain poate avea un impact cu adevarat transformator pentru intreaga industrie.

Aplicatiile tehnologiei blockchain in imobiliare sunt extrem de multe si ofera o versatilitate uriasa. De exemplu, discutam despre verificari facute, care consuma si asa foarte mult timp. Inainte de cumparari, inchirieri de proprietati, intermediarii verifica documentale ca sa evite probleme legale, financiare, tehnice, informatiile despre proprietati sunt inca scrise pe hartii, deci riscul de greseli si manipulare a datelor e mare.

Dar tehnologia blockchain schimba radical lucrurile in bine. Toata documentatia e disponibila in on-line si e securizata prin intermediul solutiilor blockchain, oricine o acceseaza si nu o poate modifica in niciun fel, se pot verifica in timp real date fara probleme si mult mai rapid. Verificarile vor fi automate, mai rapide si fara erori.

Informatiile despre proprietatile cumparate, inchiriate sunt luate in general de pe diferite platforme, din baze de date publice. Platformele impun taxe si comisioane de acces, costa mult sa le intretii, acuratetea nu e punctul lor forte, informatia e invechita, neactualizata, apar erori, de unde si ineficienta procesului de cautare a unei proprietati si disputele frecvente. Cu tehnologia blockchain datele sunt descentralizate, toata lumea distribuie informatiile in reteaua P2P, brokerii primesc solutii moderne de monitorizare si control pentru date, reducandu-se si costurile asociate.

Identificarea investitorilor si proprietatilor e usoara, identitatile digitale stocate in blockchain ofera metode sigure de verificare a identitatii indivizilor si entitatilor implicate in tranzactii. Experienta utilizatorilor interesati de imobiliare e dintr-odata mult mai buna.

Alt aspect important din domeniul imobiliarelor e managementul proprietatii. Daca sunt implicati mai multi proprietari sau mai multe firme vor sa se ocupe de management lucrurile devin foarte complicate. Poti sa te ocupi de managementul proprietatii off-line, prin verificarea si gestionarea hartiilor sau folosesti software independent. Informatia apartine unei persoane si unei baze de date si acestea sunt raspunzatoare si de acuratatea managementului.

Daca folosesti tehnologia blockchain la acest nivel, de management de proprietate, simplifici totul si procesul e mai rapid. Contractele smart permit automatizarea platilor, securitatea banilor, depozitelor e mai buna, ambele parti implicate in tranzactii avand de castigat.

Managementul fisierelor, aplicarilor si platile vor fi mult imbunatatite prin intermediul solutiilor blockchain implementate in domeniul imobiliar. In prezent ai prea multi intermediari si documentatie extinsa care duc la probleme, procese indelungate si greoaie-daca mai e vorba si de credite ipotecare si tranzactii internationale deja e un cosmar sa te ocupi de fisiere si de plati. Cu blockchain scapi de acest haos simplu, prin introducerea identitatilor digitale verificabile per proprietate. Activele crypto scad taxele, comisioanele percepute, procesul de plata se imbunatateste si devine mai eficient.

Investitiile in imobiliare vor deveni treptat mai usoare prin tokenizare si fragmentarea proprietatilor. Procesul de tokenizare este simplu: proprietarul ofera tokenuri digitale celor care impart proprietatea, investitiile sunt monitorizate prin blockchain, toate tranzactiile fiind imuabile si avand detalii legate de timp asociate. Se reduce riscul de frauda mult, fraudele imobiliare nu vor mai fi atat de multe in acest domeniu.

Prin tokenizare, proprietatile sunt divizate in unitati mai mici, care pot fi tranzactionate, permitand investitorilor sa cumpere si fractiuni ale unor active cu valoare mai mare. Piata devine mai incluziva si mai dinamica.

Mentenanta complexa pentru proprietati, colectarea chiriei, cerinte de mentenanta specifice, reinnoirea platilor, toate vor fi mult mai eficiente odata cu implementarea contractelor smart. Prin dispozitive IoT, senzori instalati in proprietati se culeg date in timp real despre proprietati in blockchain si totul e automatizat cand apar conditiile si cand apare contextul favorabile/favorabil. Se reduc costurile, experienta celor implicati e imbunatatita si ea, platile si mentenanta pentru proprietati se vor intampla mereu la timp.

Dincolo de avantajele tehnologiei blockchain in imobiliare exista si multe provocari ce trebuie sa fie depasite. Costurile sunt considerabile, de la dezvoltare la training, totul costa, trebuie adoptata o infrastructura blockchain publica pentru niste costuri mai mici, ai nevoie de expertiza pentru dezvoltare si implementare, si iarasi costa foarte mult sa formezi oameni si sa gasesti specialisti. Securitatea nu e perfecta, mai sunt erori in contractele smart, amenintari din interior, monitorizarea va fi permanenta, cadrul legal nu e nici el unul foarte clar, mai e mult de lucrat la el.

Mai intervine si problema interoparativitatii si standardizarii, protocoalele sunt diferite, platformele s-ar putea sa nu fie compatibile unele cu altele, de unde si fragmenarea si ineficienta in domeniul imobiliarelor. Se discuta si despre scalabilitatea retelelor blockchain ca o mare provocare in imobiliare, asta pentru ca e o complexitate uriasa a datelor implicate in tranzactiile imobiliare, iar retelele nu vor putea sa o gestioneze eficient.

In practica, cazurile in care vom putea folosi tehnologia blockchain ar putea fi: management de active si de fonduri imobiliare, finantare proiectelor imobiliare, securizarea creditelor ipotecare si creditarii in general, managementul proprietatilor, vanzari, inregistrare tranzactii, planificare urbana, dezvoltare proprietati si constructie, plati si leasing specializat, identificare actori implicati in tranzactii imobiliare, contabilitate in imobiliare in timp real.

Articole recomandate