Realitatea Virtuala a devenit tot mai prezenta in vietile noastre odata cu evolutia tehnologiei. Astazi avem realitate virtuala aproape in orice domenii, putem sa experimentam si sa dezvoltam o multime de aplicatii si de idei pornind de la spatiul virtual avut la dispozitie. Daca pana acum puteam sa vedem, auzim si mai nou sa mirosim in VR, in viitorul nu foarte indepartat vom putea si “gusta” in mediul virtual. Cum e posibil? Afli in randurile ce urmeaza.
Realitatea Virtuala sau VR este un mediu simulat 3D ce permite utilizatorului sa exploreze si sa interactioneze cu tot ce se intampla intr-o realitate perceputa prin intermediul simturilor sale. Mediul respectiv din VR este creat cu ajutorul unui hardware si software complex, fiind nevoie de multe ori de purtarea unor dispozitive speciale pentru a interactiona cu mediul respectiv, ochelari, casti, costume, gadgeturi diverse. Intreaga experienta din VR este imersiva prin excelenta.
Sistemele VR pot sa difere in functie de tehnologia folosita si de scopul lor. La modul general se discuta despre sase tipuri VR.
- Non-imersiv-un mediu simulat 3D care se acceseaza doar prin intermediul unui ecrand de la computer. Mediul are sunete, in functie de program, alte elemente partial interactive. Singurul control asupra realitatii virtuale de pe ecran e prin tastatura, mouse, alte dispozitive, mediul virtual nu interactioneaza deloc cu utilizatorul. Un joc video e cel mai bun exemplu de VR non-imersiv.
- Semi-imersiv-experienta VR e partiala, tot ecranul computerului e calea de acces la ea, dar se adauga casti sau ochelari speciali. Se concentreaza mai mult pe partea vizuala 3D a realitatii recreate si nu exista miscare fizica, imersiunea nu e posibila in totalitate. Simulatoarele de zbor pentru antrenarea pilotilor ar fi un exemplu clasic de VR semi-imersiv.
- Imersiv in totalitate-esti in totalitate in lumea virtuala 3D, experienta e imersiva de la inceput. Auzi, vezi, atingi chiar lucruri din realitatea virtuala, uneori si mirosi-avem deja filma, evenimente, experiente tip escape room unde sunt pulverizate particule care imita diverse mirosuri. Ca sa poti avea experienta imersiva reala vei purta costume, manusi, vei avea dispozitive speciale, senzori, ochelari, casti ca sa interactionezi cu mediul virtual. Niste biciclete sau alte echipamente pot face parte din setul VR ca sa ofere experiente cat mai realiste cand vine vorba de deplasare. In industria jocurilor vedem exemple tot mai multe de integrare a experintelor imersive totale VR, dar si in medicina.
- VR colaborativ-practic se aduna mai multi utilizatori aflati in locatii fizice diferite intr-un mediu virtual comun si interactioneaza intre ei, fiecare avand un avatar sau un personaj 3D proiectat in mediul respectiv. Comunicarea are loc prin microfoane, casti. Un exemplu de VR colaborativ ar fi metaversul gandit de cei de la Meta si Facebook, precum si un joc foarte popular in trecut, cautat si acum, in 2025, Second Life.
- Realitate Augmentata-este un tip mai nou de realitate virtuala, desi multi spun ca ar fi un domeniu total diferit. Simulari virtuale sunt suprapuse peste realitatea pe care o vedem cu totii pentru a imbunatati informatiile primite din realitate si a imbogati experientele senzoriale, informationale. Vedem adesea astfel de realitati augmentate la diferite companii care vand mobila, de exemplu, sau produse pentru casa, si care iti permit sa ai produsul respectiv asezat in locul in care vrei sa il pui, in camera, fara a fi prezent fizic acolo-o aplicatie cu AR suprapune produsul peste spatiul din realitate.
- Realitate Mixta-ai lumile virtuale si realitatea fizica combinate intr-o singura „lume”. Mai nou realitatea virtuala, realitatea augmentata si realitatea mixta sunt combinate la nivel conceptual sub un singur nume, realitate extinsa.
Care ar fi caracteristicile care individualizeaza realitatea virtuala?
- Imersiunea in lumea virtuala;
- Interactiunea directa in mediul virtual, utilizatorii controleaza, manevreaza obiecte, lucruri, parti din realitate, navigheaza prin realitate si participa la activitati virtuale;
- Imagini realiste si elemente vizuale realiste, asta daca ai monitoare cu rezolutii mari si grafica sofisticata-vezi texturi, iluminat interesant, elemente grafice 3D, imagistica stereoscopica;
- Sunete realiste spatiale-se imbunatatesc senzatiile pe care le ai cand esti in realitatea virtuala, imersiunea e mai buna;
- Feedback haptic multisenzorial-apare senzatia tactila in lumile virtuale, apar vibratii, costumele cu feedback haptic sunt folosite de multe ori ca sa simti „cu tot corpul” ce traiesti in VR;
- Colaborare spatiala-poti sa colaborezi si sa discuti, sa interactionezi cu oricine, indiferent unde te afli. Vision Pro de la Apple, primul computer spatial, combina realitatea mixta cu VR pentru a recrea experiente imersive fara obstructionarea lumii reale;
- Vedere 360 grade-se exploreaza spatiul virtual din diverse perspective, unghiuri, exact cum se intampla si in realitate;
- Medii adaptabile-daca se integreaza si inteligenta artificiala in setarile VR putem avea experienta personalizata si responsive ce se schimba in mod dinamic in functie de inputul uman. Se analizeaza cu AI datele de la output utilizator si se modifica parametrii mediului virtual in timp real.
Si daca pana acum credeai ca Realitatea Virtuala este interesanta si poti avea experiente imersive, in care sunt implicate aproape toate simturile, de curand s-a mai spart o bariera, cea a gustului. Deja cercetatorii au dezvoltat un dispozitiv care te lasa sa „gusti” ce vezi in realitatea virtuala si asta prin intermediul unor substante chimice care ajung pe limba ta.
Sistemul e-Taste detecteaza substantele chimice din mancare si le transmite wireless via dispozitiv, dispozitiv ce va livra substante similare sau echivalente pe limba utilizatorilor. Prin combinarea de substante diferite se ajunge la gusturi realiste de desert sau de alte mancaruri obisnuite.
Se foloseste glucoza pentru dulce, acid citric pentru acru, clorura de sodiu pentru sarat, clorura de magneziu pentur amar si glutamat pentru umami. Toate substantele sunt in niste geluri in dispozitivul respectiv si se combina in niste canale micute. O pompa electromagnetica va livra mixul specific pentru un gust pe limba prin intermediul unui dispozitiv special tinut in gura.
10 participanti la teste au trebuit sa detecteze mai multe tipuri de gust acru, de diferite intensitati, produs cu e-Taste, dupa care s-au creat cinci gusturi complexe, de limonada, prajitura tort, oua prajite, cafea, supa de peste. Unele gusturi au fost mai usor de recunoscut decat altele, in functie de noutatea lor si de combinatiile de substante chimice folosite.
E un pas inainte foarte important pentru numeroase domenii si e o mare realizare avand in vedere ca in trecut se incerca simularea gusturilor, perceptiei lor, prin stimularea electrica a limbii umane. Oamenii de stiinta inca nu inteleg pe deplin cum functioneaza gustul si perceperea gusturilor complexe. Gusturile reproduse cu substante chimice sunt mult mai multe si mai diferite fata de cele reproduse prin stimulare electrica la nivelul limbii.
Si da, nu vei avea un gust autentic in gura, limba nu are cum sa simta ce simti, de exemplu, cand bei o cafea buna. Ca sa treaca si de aceasta problema se lucreaza intens la folosirea de senzori gazosi si de integrarea tehnologiei machine learning. Pana acum gustul picant si senzatia de gras, gustul de grasime nu a fost reprodus prin aceasta metoda.
Aplicatiile concrete ale acestei descoperiri revolutionare ar putea fi in gaming, pentru experiente cu adevarat imersive si in recuperare senzoriala, de pilda la cei care si-au pierdut mirosul dupa COVID-19. Se va utiliza cu siguranta in VR si AR, dar si in medicina avansata, in shopping, educatie la distanta, managementul greutatii, testare senzoriala.
Ramane de vazut daca o sa doreasca cineva sa aiba un dispozitiv in gura care sa arunce substante chimice pe limba pentru experiente imersive. Cum arata, cum se simte, cat de confortabil va fi produsul final, toate vor conta foarte mult pentru succesul sau.