Copyrightul si tehnologia blockchain. Avantajele folosirii blockchain in copyright si aplicatii

author
4 minutes, 18 seconds Read

Tehnologia blockchain a inceput sa influenteze decisiv si sa transforme fiecare domeniu de activitate si fiecare industrie. Si asa cum era firesc, si in copyrighting am inceput sa intalnim aplicatii ale blockchain pentru siguranta mai mare, transparenta, monitorizare eficienta si prevenirea oricaror forme de piraterie si furt de proprietate intelectuala.

Copyrightul este un tip de proprietate intelectuala ce ofera detinatorului dreptul legal de a copia, distribui, adapta, afisa, performa un anumit tip de material creativ, pentru o perioada limitata de timp. Ca sa intelegi mai bine ce e cu acest copyright ai putea sa iti imaginezi un manuchi de betisoare, fiecare betisor reprezentand unul din aceste drepturi. Cel care detine copyrightul pentru un material anume are dreptul sa pastreze toate betisoarele pentru el, le poate transfera pe fiecare in parte catre unul sau mai multi oameni sau le transfera pe toate la unul sau mai multi oameni.

Munca celor care creaza materialele cu drept de copyright este protejata asa, ai si beneficii banesti, desigur, daca stii cum sa gestionezi eficient copyrightul. In anumite circumstante clar definite de legislatia in vigoare cineva poate folosi materialele fara permisiunea detinatorului copyrightului si fara plata pentru dreptul de folosire.

Ca sa ai un material protejat de copyright trebuie sa bifezi trei criterii: originalitate, cu o creativitate demonstrata, sa fie opera de autor, sa ai fixare, adica materialul sa fie perceput, reprodus, comunicat pentru o perioada mai mare decat cea tranzitorie.

In general, beneficiezi de protectie copyright pe tot parcursul vietii pentru materialele tale, dar si 70 ani dupa deces. Daca sunt mai multi autori se aplica aceleasi reguli pentru cel care ramane in viata dintre toti autorii. Materialele realizate de angajati, anonime, sub pseudonime, sunt protejate 95 de ani de la prima publicare sau 120 de ani de la anul crearii lor, oricare e mai scurta. Odata ce expira aceste perioade materialele vor apartine domneiului public.

Protejarea drepturilor ce decurg din copyright devine mai simpla si mai eficienta cu ajutorul tehnologiei blockchain moderne. Desi nu te-ai fi gandit la o legatura intre blockchain si copyright, aceasta exista si pot fi o multime de aplicatii utile odata ce ai inteles cum functioneaza blockchain si ce poti face cu el. Iata care ar fi avantajele si aplicatiile tehnologiei blockchain in copyright:

Baze de date imuabile pentru materiale creative. Stocarea materialelor cu drepturi copyright este mai sigura si mai transparenta. Detinatorul materialelor si metadatele nu pot fi alterate, schimbate, cei care au materiale on-line, digitale vor avea cel mai mult de castigat.

Platile si licentierile sunt eficiente, setezi contracte smart care se executa automat cand licenta e cumparata sau se apropie plata, costurile administrative sunt scazute.

Pirateria nu va fi posibila, va fi mai usor de detectat, creatorii de continut pot sa urmareasca in timp real folosirea materialelor si cine detine materialele

Distributia automata a drepturilor de autor e un alt beneficiu major de pe urma folosirii blockchain in copyright. Drepturile banesti vor fi distribuite automat, compensatiile vor fi primite fara probleme. Contractele smart ajuta enorm, ori de cate ori se folosesc materialele exista un control asupra drepturilor ce revin imediat. Nu mai e nevoie de intermediari, abordarea e descentralizata, accesibilitatea este garantata si ea, creatorii de continut participa in procesul de distributie.

Managementul drepturilor copyright digitale este definit mai bine prin tehnologia blockchain, creatorii pot stabili reguli clare de folosire si de licentiere, drepturile le vor fi protejate si platile ce li se cuvin vor fi platite de fiecare data.

Securizarea continuturilor si identificarea pirateriei materialelor sunt de baza daca discutam despre blockchain in copyright. De la supraveghere si monitorizare avansata la watermark si modele de distributie descentralizate pentru detectarea pirateriei, toate vor fi folosite in interesul autorilor.

Se discuta si despre sisteme de transfer copyright transparente si securizate. Odata ce ai copyrightul inregistrat in blockchain poti sa dispui de materiale si de drepturi cum doresti, intr-un mediu sigur si foarte eficient. Accesul la informatiile despre copyright poate fi facut de oriunde, oricand.

Foarte important de amintit si protejarea contributiilor la software si materiale tip open-source. Toti cei care contribuie la proiecte au munca recunoscuta, proprietatea intelectuala si copyrightul sunt respectate. Securizarea bunurilor virtuale in pietele digitale, site-uri si portaluri cu servicii si produse via blockchain va aduce prevenirea piratarii si distributiei neautorizate, se asigura autenticitatea lor.

Materialele si operele ale caror autori nu sunt identificati sau nu pot fi localizati vor fi protejate, exista din start inregistrari legate de copyright in blockchain, deci materialele „orfane” vor fi identificate mai usor si utilizate mai simplu.

Si daca tot discutam despre plati, se pot face si microplati via blockchain in domeniul copyright. Microplatile sunt pentru consumul de content, creatorii primesc banii cuveniti pentru munca lor, chiar si cand se foloseste continutul la scara mica.

Reconfigurarea aplicarii si implementarii drepturilor de autor va fi automata cu ajutorul blockchain, reducand mult din sarcinile autoritatilor judiciare si permitand luarea de masuri mai rapide impotriva incalcarii drepturilor de autor.

Blockchain e parte din viitorul copyrightingului, asta e clar. Protejarea drepturilor autorilor va deveni tot mai dificila pe masura ce AI-ul va incepe sa preia controlul, asa ca investitia in sisteme si solutiile bazate pe tehnologia blockchain vor fi esentiale pentru a proteja autorii si materialele lor.

Articole recomandate