Imprumuturile de la banci si IFN-uri ar putea fi istorie in viitor. Blockchain, tehnologie care a revolutionat aproape toate industriile si domeniile de interes, a inceput sa fie folosita tot mai des si in zona imprumuturilor. Si asta e un lucru bun avand in vedere avantajele sale si siguranta tranzactiilor in special. Deja avem primii pasi facuti spre viitorul imprumuturilor bazate pe blockchain si oferite tuturor…
Imprumuturile bazate pe blockchain se folosesc de cea mai moderna tehnologie pentru a facilita si inregistra tranzactii in procesul de imprumut, oferind eficienta sporita, securitate, transparenta mai buna si reduceri de costuri. Stii de la inceput de unde provine imprumutul, ai tracking in timp real, management pentru procese foarte simplu.
Cei care imprumuta bani si cei care investesc si au nevoie de bani vor avea o conexiune directa. Pot sa cada de acord asupra conditiilor, termenilor imprumuturilor si asupra dobanzilor fara intermediari. Termenii si conditiile vor aparea intr-un contract smart, tipic pentru blockchain, contractele nu fac altceva decat sa automatizeze executia imprumuturilor fara probleme.
Dobanzile sunt mai mici, investitorii au rentabilitate mai mare a sumei investite. Contractele smart aduc numeroase avantaje pentru ambele parti: viteza mai mare pentru tranzaciti, programarea proceselor, se pot programa, personaliza, automatiza, nu e nevoie de monitorizare constanta. Transparenta pietelor e garantat, trasabilitatea e superioara daca se folosesc contractele smart, imuabilitatea datelor e mereu garantata si ea.
Cam asta e viitorul pentru imprumuturi si nu avem cum sa evitam noile scenarii oricat de mult ne-am dori asta.
Digital KYC sunt solutii de creditare bazate pe blockchain, se lucreaza deja la o solutie video KYC pentru cei care nu locuiesc si nu sunt rezidenti in India si vor sa isi deschida conturi acolo. Un startup cu sediul in Bengaluru, ajutat de un altul, vrea sa creeze conturi care se pot deschide digital integral, fara procesarea documentatiei fizice si zeci de ore de verificari si asteptari.
In prezent, un consumator care vrea sa ia credit trebuie sa treaca printr-un proces anevoios de identificare si intrebari via KYC video. Connectingdot Consultancy este deja pe lista scurta pentru un proiect legat de monitorizarea conturilor de creditare. Solutia moderna vrea sa prezica anumite imprumuturi si caracteristici in functie de cei care vor avea nevoie de ele si sugereaza solutii pentru evitarea riscurilor.
Alte doua entitati, Finagg si IBDIC, non-profit, vor lucra la construirea unor solutii de imprumut bazate doar pe blockchain extrem de fiabile si de eficiente. IBDIC vrea sa construiasca o infrastructura publcia digitala precum UPI sau Aadhaar, dar cu un focus clar pe solutii exclusiv blockchain.
Finagg va testa solutii de creditare blockchain pentru lanturi de aprovizionare pentru vanzatori de intreprinderi mari. Tot ce se primeste de la intreprinderi se va converti in token digital cu ajutorul caruia vanzatorii pot obtine finantare de la banci.
IBDIC e suficient de ambitioasa ca sa vina si cu solutii bazate pe blockchain ce vor ajuta micile afaceri pentru a avea finantari de la creditori de incredere. Aceste solutii vor ajuta MSME-urile sa acceseze creditele necesare. Sunt deja precedente la nivel global de institutii financiare si fintech-uri cu respectarea tokenizarii si a valorii deblocate prin tokenizarea portofoliilor imprumuturilor SME.
Ca si in cazul SALT, Secured Automated Lending Technology, si SALT Lending, unde poti sa iei imprumuturi daca esti membru prin utilizarea criptomonedelor ca garantie, si in cazul viitoarelor solutii de imprumut bazate pe blockchain nu vor fi verificari ale scorului de credit, se pot lichida creditarile imediat securizat.
Eligibilitatea este bazata pe valoarea activelor blockchain ale celui care imprumuta. Se fac verificari pentru a se evita spalarea banilor si a se respecta legislatia legata de cunoasterea clientilor. Doar cand se fac minime verificari se poate merge mai departe, cel putin in cazul SALT, pentru a se obtine imprumuturile dorite.
Asteptam sa vedem cum vor decurge lucrurile si daca toate planurile de acum vor deveni si realitate in viitor. Pana atunci nu putem spera decat ca imprumuturile vor fi mult mai simple si mai sigure pentru ambele parti si ca vom avea acces la ele ori de cate ori dorim complet digital, fara prea multe batai de cap si fara prea multe drumuri si hartii puse in dosare stufoase. Imprumuturile bazate pe blockchain in totalitate sunt deja in discutie in multe tari si ar putea insemna o revolutie importanta pentru cei care se bazeaza mai mereu pe imprumuturi de sume mai mari de bani pentru diferite investitii pe termen lung in proiecte interesante.