Riscurile centralizarii via blockchain cresc pe masura ce cursa criptomonedelor AI se intensifica

author
3 minutes, 45 seconds Read

Sa ne imaginam o lume unde Inteligenta Artificiala si criptomonedele converg. Si nu, nu e o ipoteza idealista, e realitatea care are deja o forma: criptomonedele AI. Proiectul din spatele criptomonedelor AI isi propune sa democratizeze accesul la AI si sa provoace actuala dominatie a marilor companii tech, ale caror modele AI cu sursa inchisa deja ridica multe semne de intrebare legate de transparenta si de accesibilitate. Riscurile unei centralizari sunt insa mai mari decat oricand acum daca ne raportam la tehnologia blockchain si la criptomonede AI.

Construirea de modele Ai bazate pe retele blockchain permite dezvoltatorilor sa creeze ecosisteme open-source ce vor prioritiza transparenta, securitatea si accesibilitatea. Asa ai siguranta ca beneficiile AI nu sunt limitate doar la cativa actori si pot fi accesate de toti cei care ar avea nevoie de ele.

Ca sa intelegem mai bine ce sunt criptomonedele AI trebuie sa intelegem ambele concepte. Criptomonedele sunt o forma de monede digitale, se pot cheltui, tranzactiona, dar nu sunt emise de o banca centrala si nu sunt stocate in institutii financiare traditionale. Descentralizarea e principala lor caracteristica, bancile nu controleaza tranzactiile. In schimb toate tranzactiile sunt „urmarite” si monitorizate cu ajutorul unor indivizi voluntari prin intermediul unor softuri specializate, prin minare.

Pe de alta parte, Inteligenta Artificiala este parte din domeniul informaticii, computerele pot lua decizii pe baza unor modele care sunt invatate, antrenate, mimand inteligenta umana. Daca ne referim la AI discutam despre machine learning, retele neurale, fiecare cu un set de aplicatii unice.

Criptomonedele AI sunt tokenuri care stau la baza platformelor blockchain AI, precum The Graph sau SingularityNET. Utilizatorii vor cheltui tokenuri pentru a folosi platformele si pentru a beneficia de inteligenta artificiala integrata.

Pentru multi „constructori” de blockchain, anuntul fuziunii unui token de 7.5 miliarde de dolari unind fetch.ai (FET), AGIX, and Ocean Protocol (OCEAN), comunitatile in Artificial Superintelligence Alliance (ASI) a fost doar inceputul interconectarii dintre criptomonede si AI. Dar odata cu acest pas au aparut si temerile legate de centralizare. In ultimii doi ani deja asistam la formarea de monopol in AI. OpenAI este un exemplu de companie care foloseste modele gigant pentru antrenarea inteligentei artificiale, bazandu-se pe date colective si cunostinte. Ca sa lupti cu aceasta centralizare formata si cu monopolul ai nevoie de AI descentralizat, deAI, cu infrastructura si instrumente pentru dezvoltatorii blockchain.

Construirea unui produs AI pentru utilizatori inseamna si o legatura cu un model AI intr-o aplicatie AI. In functie de natura produselor, un set de date extern poate fi integrat in procesul de setare si configurare. Deci avem un model AI legat de o aplicatie Ai, augmentarea avand loc la nivelul setului de date.

Un ecosistem Ai competitiv si echitabil inseamna modele, aplicatii, seturi de date care nu sunt detinute si dezvoltate de aceleasi entitati si de aceiasi oameni. Ar fi de preferat sa existe o platforma unde fiecare dezvoltator sa partajeze datele si sa asambleze componentele.

KIP Protocol, un startup cu ambitii mari in AI, isi propune sa faciliteze automatizarea partajarii veniturilor si instrumentelor de lucru intre dezvoltatorii de aplicatii, trainerii de modele si producatorii de date. Se seteaza pretul per interogare si se inregistreaza totul in metadata tokenului. Cand utilizatorii interactioneaza cu aplicatiile AI modelul sau setul de date la care e conectata se plateste pretul per interogare pentru toate cele trei. Dupa care se partajeaza automat cu fiecare colaborator via contractele KIP Protocol. Deci fiecare individ isi seteaza pretul sau, dar in acelasi timp, piata este libera.

Viitorul este, asadar, al produselor comerciale care insufletesc aplicatiile AI. Criptomonedele AI sunt la fel de sigure precum criptomonedele obisnuite, dar depinde mult cum sunt stocate si atitudinea individuala vizavi de risc. Nicio criptomoneda nu este insa sigura in fata instabilitatii pietelor, volatilitatii sezoniere. Si cu toate astea portofelele electronice „reci”, hardware, sunt excelente daca vrei sa fii protejat de hackeri, dar si ele devin vulnerabile cand se conecteaza hardware-ul la un calculator cu acces la internet.

Cat despre viitorul criptomonedelor AI, acesta exista, ele au potential sa joace un rol important in definirea si conturarea unui viitor in care Ai si tehnologia blockchain coexista. Integrarea AI in tehnologia blockchain ofera numeroase avantaje: desccentralizare, democratizare, incredere verificare. Pe masura ce avem o cerere tot mai mare de solutii Ai transparente, sigure, accesibile, criptomonedele AI vor accelera adoptarea si dezvoltarea tehnologiilor moderne. Totusi, viitorul criptomonedelor AI va depinde mai mult de abilitatea lor si a proiectelor bazate pe ele de a livra aplicatii practice, legate de si ancorate in realitate, mentinand o comunitate puternica si etica de dezvoltatori si utilizatori.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *