Blockchain este una dintre cele mai interesante si mai flexibile tehnologii moderne in privinta laturii practice. Cu putina imaginatie si rabdare poti sa folosesti blockchain oriunde doresti pentru eficientizare si o mai mare transparenta. Industria alimentara si tot ce tine de retail aveau nevoie de blockchain de multa vreme, mai ales ca obiceiurile de consum si pretentiile clientilor s-au schimbat dramatic in ultimii ani si increderea se castiga tot mai greu. Siguranta alimentara e pe primul loc, deci blockchain poate fi solutia salvatoare si in industria alimentara.
Cu toate ca nu te-ai fi gandit ca tehnologia blockchain are vreo aplicabilitate si in industria alimentara, cercetari recente au dezvaluit faptul ca aceasta ar putea revolutiona industria alimentara imbunatatind transparenta, trasabilitatea, sustenabilitatea.
Cum anume? Simplu. Clientii au acces la informatii mai multe si mai detaliate despre originea, impactul asupra mediului, valoare nutritionala pentru produse, simplificand adaptarea producatorilor si furnizorilor la reguli. Astfel clientii au mai mare incredere in producatori si producatorii vor avea profit mai mare.
Increderea e de baza in industria alimentara moderna, mai ales ca discutam despre o cerere mult mai mare ca in trecut si despre multe semne de intrebare ridicate in ultimii ani dupa scandaluri mari legate de siguranta alimentara. In privinta lanturilor de aprovizionare trasabilitatea si transparenta sunt foarte importante. Trasabilitatea inseamna cooperare, impartasirea de informatie intre actorii lanturilor de aprovizionare, in vederea reducerii riscurilor si asigurarii eficientei sporite pe termen lung. Transparenta include impartasirea cunostintelor, claritatea.
Blochckain-ul functioneaza ca un registru distribuit in care sunt toate tranzactiile ce au fost executate intre utilizatorii ce apartin retelei, fiind un mediu sigur si transparent de stocare a informatiei si o tehnologie de transmitere. Nu mai ai nevoie de intermediari, increderea in tot sistemul este automatizata. Cu ajutorul blockchain ai tracking in timp real, vizibilitate, acces la fiecare tranzactie in procesul lantului de aprovizionare.
Adoptarea blockchain este in plina desfasurare in industria de retail. In 2017, IBM lansa prima versiune Food Trust dupa care venea si o versiune comerciala in 2020. Platforma pentru afaceri isi propune sa ajute companiile din industria alimentara pentru asigurarea trasabilitatii si aduna laolalta distribuitori, furnizori, producatori, alti actori implicati in lantul de aprovizionare, toti fiind interconectati prin date legate de procesele si sistemul implicate.
Carrefour a inceput si el sa foloseasca blockchain in sectoarele pasarilor, oualor, rosiilor, laptelui, pentru productia acestor alimente/ingrediente. In practica vezi totul despre produsul respectiv prin scanarea unui cod QR, de la cand au ajuns marfurile in magazin pana la locul de unde provin.
Sistemele de trasabilitate au devenit mai eficiente in timp. Tehnologia permite astfel managementul simplificat al identificarii produselor, sharing de date securizat intre actorii din lantul de aprovizionare. Plus ca se evita posibile contaminari si imbolnaviri, consumatorii sunt alertati in timp real.
Asadar, tehnologia blockchain se prezinta astazi ca una deosebit de promitatoare pentru retail si industria alimentara, oferind multe caracteristici ce garanteaza increderea, trasabilitatea si calitatea produselor, limitarea risipei alimentare. Cea mai mare provocare cand vine vorba despre extinderea sa este legata de complexitatea tehnologica din spatele sau. Dar viitorul nu arata asa de rau. Puterea de procesare e din ce in ce mai mare, stocarea datelor e mai accesibila, energia consumata e din ce in ce mai putina pe masura ce se eficientizeaza sistemele folosite.
Dincolo de teorie avem si cateva exemple practice de branduri si firme care au inceput deja sa utilizeze blockchain si sa contribuie la o mai buna siguranta alimentara. De exemplu, Ripe.io are o aplicatie pe care clientii o pot folosi pentru a accesa si vedea informatii despre originea produselor, impactul asupra mediului si valori nutritionale, asta pentru orice produs. Trusty este o platforma inovativa destinata trasabilitatii via blockchain pentru a oferi transparenta totala in industria alimentara agricola, se pune accent pe cacao, cafea.
TE-FOOD, pornind de la misiunea si sloganul sau „Ai dreptul sa stii ce mananci”, foloseste in mod constant tehnologia blockchain pentru a imbunatati trasabilitatea si a avea o siguranta alimentara mai buna. Solutia sa pentru trasabilitate permite tracking pentru miscarea produselor alimentare de la ferma pana la consumatori si stocheaza informatiile-se previne frauda si risipa alimentara foarte usor. Categoriile de produse din aplicatia bazata pe blockchain sunt carnea, ouale, fructe proaspete, legume.
Agrichain este alt brand care a inteles ca trebuie sa investesti in blockchain pentru transparenta si eficienta. Tehnologia blockchain este folosita pentru a avea inregistrari digitale ale fiecarui produs si informatii despre locul cresterii, informatii despre ferma, metode folosite in ferma pentru crestere, ingrijire. Platforma lor permite si tracking in timp real, trasabilitatea produselor agricole, se previne si se identifica frauda mai usor, se optimizeaza lantul de aprovizionare.
Ucrop.it ofera platforma digitala pentru producatorii care vor sa inregistreze si sa verifice evenimente agromonice in scopul observarii istoricului recoltelor. Toate informatiile introduse se afla sub controlul producatorilor, se verifica via blockchain. Fiecare producator detine istoricul recoltelor, decid ce companii pot sa il impartaseasca mai departe in schimbul unor beneficii clare.