Visele lucide la un tap distanta cu o noua aplicatie pentru smartphone

author
3 minutes, 46 seconds Read

Toata lumea viseaza. Chiar daca nu iti amintesti si spui ca nu ai visat nimic, tot visezi. Visele sunt niste plasmuiri interesante ale mintii noastre, ale creierului, in care sunt reconstruite sau construite scenarii si un univers paralel intreg, fara voia noastra si fara sa putem face ceva. Uneori putem sa controlam ce se intampla in vis si atunci discutam despre visul lucid. Dar e foarte greu sa il avem si tocmai de aceea oamenii de stiinta ne-au sarit in ajutor cu o aplicatie pentru telefonul mobil care promite sa revolutioneze modul in care visam si “interactionam” cu visele noastre.

Visele nu sunt altceva decat niste imagini, ganduri, trairi, emotii, sentimente ce apar in timpul somnului. Imaginarul vizual e cel mai comun in vise, insa visele pot sa implice toate simturile noastre. Unii oameni viseaza color, altii in alb si negru, unii care nu vad deloc viseaza componente legate de sunet, gust, miros.

Orice vis are perspectiva subiectiva, tu esti personajul principal, este involuntar, continutul nu are logica, e de multe ori incoerent, ai in vise si alte personaje care interactioneaza cu visatorul sau intre ele, emotiile provocate sunt puternice in orice vis. Si tot visele sunt pline de elemente din viata reala.

De cea ajungem sa visam dupa ce adormim? E o intreaga dezbatere la mijloc. Dupa unii oameni de stiinta visam pentru a consolida memoria, visatul are functie cognitiva, „cimenteaza” amintirile si ne ajuta sa ne amintim informatii. Dupa altii, am visa pentru ca avem nevoie de procesarea emotiei, creierul are un manangement complex al emotiilor noastre, dar si de o curatenie in creier, sa scapam de informatii si erori informationale. Evenimentele recente sunt reevaluate si analizate in vis, dar totul poate fi un fel de „rest” al activitatii cerebrale fara niciun rost.

Visam cand suntem deja in faza REM, de somn profund. In fazele REM, visele sunt mai realiste, „vii”, fantastice, bizare. In visarea non-REM, continutul din vis e mai coerent, ai amintiri, ganduri specifice, cu localizare in timp si spatiu. Somnul REM il avem in a doua jumatate a periodei normale de somn, deci vom visa chiar inainte de a ne trezi, in cele cateva ore dinspre dimineata.

Daca discutam despre vis si visare avem vise lucide, cand persoana stie ca viseaza si se afla deja in lumea viselor, in vreme ce visele „vii” implica continut realist, clar, coerent. Mai avem vise recurente, cosmaruri. Visele lucide iti permit sa controlezi tot ce se intampla in vis. Unele studii au descoperit faptul ca visele lucide se simt foarte realiste, „vii”, altele ca visele aceste sunt ceva mai ciudate, mai „tulbure”, se simt diferit oricum in functie de persoana si de perioada in care se afla aceasta.

Pornind de la nevoia de control asupra viselor lucide dezvoltatorii au creat o aplicatie pentru telefon care te ajuta sa ai vise lucide la comanda. Asculti un zgomot special, devii constient de corpul tau si de ganduri. Asa ajungi sa fii constient de tine cat dormi, deci ai vise lucide ori de cate ori vrei asta. E vorba pana la urma de niste semnale senzoriale care sunt folosite pentru visare lucida in scop recreational sau pentru cercetare in privinta naturii constiintei umane.

Cercetatorii de la Northwestern University, Evanston au construit si testat aplicatia minune. Au facut un test pe 19 oameni printre multe altele, urmarindu-i in fiecare noapte timp de sapte zile. In saptamana de dinaintea experimentului grupul a avut vise lucide cam in 0.74 din cazuri. Dar cand s-a folosit aplicatia media a fost de 2.11. Deci cam o data pe saptamana a exista un vis lucid, ceea ce e mult. Nu a fost clar ce s-a intamplat, daca era de la aplicatie si stimulii auditivi sau de la concentrarea pe visatul lucid pentru o saptamana si pe asteptari.

Asa ca s-a mai desfasurat un studiu cu 112 oameni. In prima noapte toata lumea a avut stimulii auditivi pentru visare lucida. Dar a doua noapte aplicatia a complicat un pic lucrurile. Doar 40 de oameni au auzit sunetele din timpul antrenamentelor cat au dormit, restul de 35 au avut sunete care nu aveau legatura cu visatul lucid. Cei 37 ramasi nu au au avut stimuli auditivi.

In prima noapte 17% din participantii la studiu au raportat vise lucide. A doua noapte, doar cei care au auzit stimulii auditivi de la antrenamentele anterioare au raportat cam acelasi procent de vise lucide. Din cele doua grupuri ramase un procent de doar 5% au mai avut vise lucide. Deci sunetele sau stimulii auditivi ai aplicatiei erau raspunzatoare/raspunzatori de eficienta aplicatiei si de rezultatele observate la pacienti.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *