Se discuta tot mai mult despre AI si despre desktopuri, laptopuri tot mai puternice ca sa permita dezvoltarea si folosirea de AI la adevaratul potential. Ca sa ai un hardware care sa poate sa iti ofere experienta excelenta in timpul utilizarii AI trebuie sa ai si procesoare foarte bune, de preferat cu NPU. Intel e cu un pas inainte si deja are procesoare pentru desktop si AI PC cu NPU. Dar asta nu e o veste buna deloc pentru lumea AI…
Astazi discutam deja despre si folosim Inteligenta Artificiala. De la ChatGPT la Copilot de l Microsoft, avem solutii bazate pe Cloud, insa nimic nu se compara cu un AI PC. AI PC e o solutie mult mai puternica si mai eficienta, nu vine la pachet cu toate limitarile AI-ului din Cloud si ai de fiecare data cele mai puternice si mai bune solutii hardware pentru orice fel de sarcini complexe.
Dar ce e un AI PC? La nivel tehnic, discutam despre laptopuri sau desktopuri cu un hardware special creat pentru a accelera AI si experienta oferita. Putem discuta despre un CPU dedicat, mai puternic, dar si despre unitati de procesare neurale, NPU si GPU adaptat AI-ului. CPU-ul si GPU-ul vor permite rularea mai rapida a unor functionalitati AI in asa fel incat productivitatea si rapiditatea lucrului sa fie la cote maxime.
Insa dincolo de CPU si GPU foloseste tehnologii puternice AI pentru a simplifica si poate accelera utilizarea PC-urilor. Sistemele de racire nu mai fac atat de mult zgomot, performantele sunt mult imbunatatite, bateria tine mai bine, ai autonomie mai mare cu un AI PC. Cum multe dintre functiile speciale sunt functii ale placii de baza, OS si BIOS, foarte multa lume se refera deja la AI PC ca la o solutie completa, integrata.
Primii care au inteles nevoia de AI PC si de tehnologii special dezvoltate pentru AI PC au fost cei de la Intel. Intel are deja procesoarea Core Ultra cu NPU, AMD Ryzen 7040 si 8040, seriile, au AMD XDNA NPU-uri. Doar un exemplu de laptop pregatit pentru AI: Zenbook 14 OLED cu Intel Core Ultra 7. Poti sa mai cauti si laptop, desktop, cu un GPU discret. NVIDIA a inceput sa modifice placile grafice ca sa sustina orice fel de aplicatii si functii AI, AMD a venit cu arhitectura diferita RDNA 2.
Si Microsoft are deja o noua categorie de PC-uri cu Ai, Copilot+ PC. In viitor, laptopurile si desktopurile vor trebuie sa fie compatibile cu Copilot+. Daca un laptop care are NPU nu are si specificatii si functii dorite de Copilot+ si Microsoft nu vei putea sa beneficiezi de noile functionalitati AI gandite in avans de cei de la Microsoft.
Revenind la Intel, noile sale procesoare desktop Arrow Lake-S vor fi primele de acest fel care vor avea si NPU intr-un PC desktop. Din pacate insa, procesorul cu tot cu NPU s-ar putea sa nu se califice pentru Copilot+ PC. Nu se stie care sunt specificatiile clare ale procesoarelor de la Intel, inca, dar s-ar putea sa avem trilioane de operatiuni pe secunda pentru GPU, CPU si NPU. NPU-urile vor avea 13 TOPS pentru performante AI foarte bune.
Procesoarele Intel Lunar Lake din laptopuri au 45 TOPS, AMD are 50 TOP la procesoarele Ryzen AI 300. Copilot+ PC solicita macar 40 TOPS. NPU-urile din trecut puteau sa faca fata AI-ului, cu impact minim asupra bateriei, dar la desktop nu ai baterie, deci NPU-urile noi sunt de dorit.
Desktopurile care sunt gandite pentru AI pot sa aiba doar un GPU discret. Chiar daca aveam seria Arrow Lake-S de procesoare echipate cu NPU mai capabil e inutil in comparatie cu un GPU discret de la NVIDIA, de ultima generatie.
Dupa lansarea oficiala a noilor procesoare pentru desktop, Intel se va lauda cu primele computere pentru clientii obisnuit cu NPU-uri foarte puternice, speciale pentru AI. Si nici macar nu e nevoie de 45 TOPS NPU pe desktop, asa ca si un NPU mai slabut va merge, deci va scadea si investitia in hardware.
In viitor functionalitatea Recall de la Microsoft, exclusiva PC-urilor Copilot+ compatibile, va fi si pe desktop, daca se va dovedi ca e intr-adevar utila si ajuta AI-ul si tot ce faci cu el. Deocamdata sunt doar pareri negative despre Recall si e pus pe hold.