Injumatatirea Bitcoin, un eveniment „normal” cu urmari imediate

author
4 minutes, 4 seconds Read

O data la patru ani Bitcoin trece printr-o perioada mai complicata. Injumatatirea Bitcoin, un eveniment programat sa se intample mereu inca de la lansarea criptomonedei, are efecte imediate atat pentru minerii de BTC, cat si pentru investitori. Desi multa lume se teme de aceasta noua injumatatire si de cele ce vor urma, injumatatirea Bitcoin nu este o veste atat de proasta in 2024…

„Injumatatirea” Bitcoin apare atunci cand recompensa pentru minerita e impartita in doua. Patru ani dureaza pentru ca o retea blockchain sa deschida 210.000 de „blocuri” in plus, e o rata standard introdusa tocmai pentru a mai domoli rata de introducerea a criptomonedei. Prima recompensa a fost de 50 bitcoin, injumatatirile precedente avand loc in noiembrie 2012, la 25 bitcoin, iulie 2016, la 12.5 bitcoin si mai 2020 la 6.25 bitcoin.

Urmatoarea injumatatire e programata in aprilie 2024, cand recompensa va scadea la 3.125 BTC. Deja in martie 2024 peste 19.65 milioane bitcoini erau in circulatie, deci 1.35 milioane urmau sa fie lansate via recompense pentru minerit.

In noua zile, adica pe 19 aprilie 2024, vom avea injumatatirea programata pentru Bitcoin, cu efecte destul de puternice in mai multe directii. De exemplu, va fi rezolvata problema inflatiei. Orice efecte ale inflatiei sunt contracarate cu aceasta injumatatire, recompensele sunt mai mici, penuria de bitcoini este mentinuta.

Dar utilizatorii Bitcoin nu sunt protejati si de inflatia legata de moneda fiat, in care se va converti pentru a putea ajunge sa folosim aceste monede virtuale intr-o economie, deci daca se foloseste criptomoneda ca metoda de plata nu te poti feri de inflatie.

O alta zona in care vom vedea efectele injumatatirii Bitcoin e cererea. Cum injumatatirea reduce numarul de bitcoini noi introdusi, cererea de noi bitcoini va scadea, pretul pentru criptomonede va creste. Da, teoretic fenomenul trebuie sa creasca cererea din piata, dar se intampla fix opusul.

Cat despre investitii, la inceput Bitcoin a fost creat fara a se gandi cineva la investitii. Era doar o metoda de plata alternativa ca sa se elimine orice terti implicati in tranzactii. Investitorii au simtit potentialul si au tot cerut criptomonede, ceea ce i-a luat prin surprindere pe creatori. Daca efectele injumatatorii Bitcoin se pastreaza investitorii vor avea doar de castigat de pe urma investitiilor, deci pentru ei e o veste buna acest proces. Dar apare si partea speculativa pentru Bitcoin, ceea ce nu e in regula deloc pentru sanatatea pietei.

Pentru mineritul de criptomonede este o veste proasta aceasta injumatatire, recompensele se diminueaza, activitatea nu mai e profitabila. „Minerii” care au si computere si oameni suficienti pentru a putea trece peste injumatatire si care au facut investitii solide si repetate vor trece cu bine peste aceasta etapa, dar cei mai mici vor avea doar de pierdut, profitul lor se va injumatati cu siguranta.

Consumatorii si cei care folosesc Bitcoin in retail vor fi afectati de injumatatire doar din perspectiva injumatatirii valorii bitcoinilor detinuti. Vor fi fluctuatii de pret, daca esti obisnuit sa cumperi Bitcoin, daca faci transferuri de bani, remitente insa pretul dupa injumatatire te va afecta cu siguranta.

Ce se va intampla cand nu vor mai fi bitcoini pentru injumatatire? In 2140 va fi minat ultimul bitcoin. Dar daca recompensa primita e injumatatita la fiecare 210.000 blocuri se va tot micsora pana cand un satoshi este recompensa si totalul bitcoinilor in circulatie este de 21 milioane.

Un satoshi este cea mai mica parte dintr-un Bitcoin si nu ai cum sa il injumatatesti niciodata. Daca in trecut multi „mineri” mici au renuntat la minerit de Bitcoin, in 2024 lucrurile vor sta cu totul diferit, datorita taxelor in crestere de la nivelul retelelor… Deci se va investi in modele eficiente energetice si hardware nou ca sa ramai profitabil si sa mai merite mineritul de Bitcoin. Deci mai putine firme care aveau afaceri in aceasta zona vor iesi din „sistem”.

Aparitia acestor injumatatiri a fost gandita de insusi creatorul BTC, Satoshi Nakamoto, care si-a dorit o moneda cu transparenta cat mai mare, alimentare fixa cu o rata a inflatiei predictibila intotdeauna. Evenimentul este codat si „scris” in blockchain-ul creat in 2008.

Injumatatirea BTC este, probabil, singura sansa pentru un miner de a-si creste cota de piata in mod organic. Preturile, de data asta, au fost in crestere, in anticiparea injumatatirii BTC.

Ce s-a intamplat la injumatatirile anterioare cu pretul BTC? A crescut pretul vertiginos, volatilitatea pietei a fost severa pentru bitcoin si alte criptomonede pe masura ce s-au facut ajustari la noile limitari ce aveau legatura cu productia. In 2012 am avut o valoare crescuta de 80 de ori, in 2016 cresterea a fost de 300%, in cele 16 luni de dupa injumatatirea din 2020 pretul BTC a crescut cu peste 600%.

De ce aceste cresteri uriase? Totul se rezuma la cerere si oferta: oferta scade, cererea ramane constanta, pretul creste, e simplu. Dar natura descentralizata a BTC si semi-autonoma nu permite atribuirea unor castiguri specifice sau pierderi legat de un eveniment specific. In viitorul apropiat preturile BTC vor trece intr-o noua era pe masura ce penuria va fi tot mai mare si adoptia institutionala persistenta se va pastra.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *