Criptomonedele sunt foarte atragatoare pentru tranzactionare si pentru schimburi, pentru testat pe bursa. Oferind castiguri mari pe termen mediu si lung si o multime de variante de investitie si tranzactionare, criptomonedele au “functionat” multa vreme fara o legislatie clara pentru ca e foarte greu sa reglementezi un domeniu complex si nou precum cel al monedelor digitale virtuale. Din fericire, rand pe rand, cele mai importante tari din lume au adoptat legislatii clare legate de criptomonede. Au fost insa si tari care le-au interzis de tot ca sa nu se complice.
Sa reglementezi criptomonedele e o adevarata provocare. Ai un cadru legislativ de pus la punct care nu seamana cu niciul implementat deja, ai foarte multe variante de criptomonede si de variatii ale legislatiei pe care trebuie sa le gandesti. Si peste toate mai ai si presiune de la afaceri, firme care isi doresc tranzactii cu astfel de monede virtuale si vor sa fie facute in siguranta, clientii se asteapta sa fie in siguranta cand se aventureaza pe taramul criptomonedelor.
Cele mai multe tari au lucrat ceva la legislatie si s-au gandit ce si cum sa faca pana sa o aplice si sa vina in fata publicului cu variante de legi. Tarile cele mai dezvoltate si cele care au avut modele solide in privinta legislatiei au fost si cele mai avantaje si mai ferme in aplicarea legilor si in conturarea lor.
SUA. In America avem un cadru legislativ actualizat in 2022, ce a deschis usi multe pentru o legislatie mai bine articulara in privinta criptomonedelor. Securities and Exchange Commission (SEC) si Commodity Futures Trading Commission (CFTC) aveau deja puteri sporite in privinta legislatiei viitoare si controlului universului criptomonedelor. SEC deja are grija de sectorul criptomonedelor prin controlul permanent al afacerilor centrare pe criptomonede, facandu-se plangeri pana acum pentru nume grele precum Ripple, Coinbase, Binance in legatura cu produsele si serviciile lor.
In 2023 a fost o mica victorie pentru industria criptomonedelor cand un curte de apel dintr-un district american a decis ca vanzarile Ripple de XRP erau titluri de valoare doar cand erau vandute catre institutii, cand se vindeau pe piete, la bursa. Mai tarziu, in noiembrie deja aveam o alta mica victorie cand Grayscal a primit pentru aplicarea sa pentru convertirea Bitcoin ETF Trust in ETF care detine bitcoin un admis dupa revaluare. In ianuarie 2024 a fost aprobat si primul Bitcoin Spot ETFs si Ethereum Spot ETFs mai tarziu, in iulie 2024.
Sunt in continuare in SUA „razboaie” tacute intre autoritati si dealeri, brokeri, investitori, deci mai e de lucrat la legislatia din America.
Central Bank Digital Currencies sunt emise de banci centrale si sustinute de guvern. Criptomonedele sunt descentralizate prin definitie. Trezoreria SUA a clasificat bitcoin ca moneda virtuala descentralizata convertibila in 2013. Commodity Futures Trading Commission (CFTC), a clasificat bitcoin ca produs, marfa in septembrie 2015.
China. PBOC, Banca Populara a Chinei, interzice intreprinderile care folosesc cripto, de teama sa nu existe finantari publice fara aprobare. Minarea de Bitcoin e interzisa incepand cu mai 2021 in China, fortand multe businessuri si indivizi sa isi mute activitatile in alte jurisdictii si tari unde au legislatie mai ingaduitoare in privinta criptomonedelor. Din septembrie 2021, criptomonedele au fost interzise definitiv.
Pe 14 aprilie 2014, PBOC a ordonat bancilor comerciale si companiilor de plata sa inchida orice fel de conturi de urgenta, in doua saptamani, orice fel de platforme de comert si schimburi unde se foloseau criptomonedele au fost inchise pana in iulie 2018.
Canada. In Canada, criptomonedele sunt legale si au legislatie in jurul lor foarte bine pusa la punct. Tara a fost si prima din lume ce a aprobat ETF, Bitcoin exchange-traded fund, cu mai multe tranzactii existente pe Bursa din Toronto. Cat despre platformele de tranzactii cu criptomonede, CSA, Canadian Securities Administrators si IIROC, Investment Industry Regulatory Organization of Canada au impus inregistrari la autoritati de reglementare provinciale.
In Canada, de asemenea, toate firmele de investitii care folosesc criptomonede sunt clasificate ca fiind MSB-uri, money services businesses, si e nevoie de inregistrare la FINTRAC, Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada. Taxarea criptomonedelor e similara cu a altor produse, marfuri, servicii.
In aprilie 2018, Bank of Montreal (BMO) a anuntat ca interzice cardurile de credit, debit ale clientilor daca ele sunt folosite in cumparari ce implica criptomonede. Toronto-Dominion Bank a anuntat acelasi lucru.
Marea Britanie. In octombrie 2022, parlamentul britanic a recunoscut activele crypto ca instrumente financiare reglementate. Financial Services and Markets urma sa devina lege in iunie 2023 si a conturat mai bine, a extins legislatia ce privea servicii, provideri, active crypto.
Sunt deja standarde Know Your Client (KYC), legislatie antifrauda si spalare de bani si pentru combaterea terorismului financiar. Profiturile facute cu ajutorul criptomonedelor sunt taxate in continuare, dar depinde mult ce activitati faci cu aceste criptomonede si cine e angajat in tranzactii.
Derivate ale criptomonedelor sunt interzise la tranzactionare in Marea Britanie. Toate institutiile ce faciliteaza schimburi, tranzactii in care sunt implicate orice fel de criptomonede si providerii de wallet-uri crypto vor raporta activitatea si orice fel de probleme de natura legala catre Office of Financial Sanctions Implementation (OFSI).
Japonia. Japonezii merg pe abordare progresiva in privinta legislatiei crypto, incepand cu recunoasterea criptomonedelor ca fiind proprietate legala prin Payment Services Act (PSA). Orice fel de institutii de tranzactionare crypto se vor inregistra la Financial Services Agency (FSA). Din 2020, in Japonia avem si Japanese Virtual Currency Exchange Association (JVCEA) si toate afacerile care au criptomonede ca baza sunt membre in asociatie. Tot ce se obtine din tranzactii in care sunt implicate criptomonedele e tratat ca venit divers si taxat in consecinta.
In septembrie 2022, guvernul japonez a anuntat introducerea unor reguli de remitere, trimitere inca din mai 2023 pentru a preveni folosirea schimburilor de criptomonede pentru a spala bani. O lege in acest sens a fost revizuita pentru a permite colectarea de date despre clienti.
Australia. Australienii vad criptomonedele ca o proprietate legala, deci o taxeaza ca atare. Schimburile, tranzactiile sunt permise in tara, dar institutiile, entitatile care le ofera trebuie sa se inregistreze la Australian Transaction Reports and Analysis Centre (AUSTRAC) si sa respecte obligatiile impuse.
In 2019, Australian Securities and Investments Commission (ASIC) a introdus norme legislative pentru ICO-uri, oferte initiale. Nu se ofera criptomonede care ascund identitatea tranzactiilor si celor implicati prin pastrarea anonimitatii si lipsa de transparenta in privinta fluxului banilor pe retele crypto.
Din 2021, Australia a anuntat ca dorea sa creeze un cadru de licentiere in jurul criptomonedelor si sa lanseze CBDC, central bank digital currency, banca dedicata criptomonedelor.
In octombrie 2023, trezoreria australiana anunta planuri pentru introducerea altui cadru legislativ pentru criptomonede, cu 12 luni perioada buffer daca se implementa si aproba ideea.
Singapore. Ce se intampla in Singapore seamana cu ce am vazut deja in Marea Britanie. Criptomonedele sunt vazute ca proprietate, Monetary Authority of Singapore (MAS) e institutia ce reglementeaza si ofera licente pentru afacerile cu tranzactii, schimburi de criptomonede. Din 2022 providerii de DPT-uri, digital payment token, nu au voie sa isi faca publicitate la servicii in spatii, medii publice, sa ajunga informatia la public rapid.
In august 2023, Monetary Authority of Singapore (MAS) anuntat un cadru legislativ care viza reglementarea stablecoin si problemelor din jurul sau, impunandu-se niste criterii specifice de urmat. Se aprobau stablecoins de MAS si puteau folosi eticheta MAS-regulated stablecoin ca sa stii ca exista legislatie pentru ele si sunt sigure. Capitalul castigat pe termen lung nu e taxat, deci e raiul investitiilor si tranzactiilor cu criptomonede. Dar companiile mari sunt taxate frecvent daca au tranzactii permanente in criptomonede, castigurile fiind considerate venit.
Coreea de Sud. Se permit tranzactii cu criptomonede acolo, dar trebuie sa te inregistrezi la Korea Financial Intelligence Unit (KFIU), divizia Financial Services Commission (FSC). Orice fel de criptomonede care nu permiteau transparenta la tranzactii si drumul banilor era interzise din 2021.
In 2023, guvernul a aprobat o lege care proteja toti utilizatorii de criptomonede. Financial Services Commission este institutia care reglementeaza activele virtuale si explica, monitorizeaza clar utilizarile legale si ilegale de criptomonede. Se urmaresc niste practici stricte in privinta tranzactiilor, asa ca utilizatorul final e protejat.
India. Nici nu se legalizeaza, nici nu se pedepseste utilizarea si tranzactionarea de criptomonede in India. Exista, intr-adevar, o lege care e in circulatie si astazi si care interzice orice fel de criptomonede private pe teritoriul tarii, dar e de votat pana sa o vedem clar aplicata.
Se percepe impozit de 30% pentru investitiile crypto si 1% deducere fiscala la sursa pentru tranzactii crypto. Din 2022, activele digitale virtuale sunt definite in legislatia nationala ca proprietate si toate veniturile facute cu ele vor fi taxate in conformitate cu legislatia fiscala din prezent.
Uniunea Europeana. In mai toate tarile din U.E. criptomonedele sunt legale, taxarea variaza de la tara la tara, fiind cuprinsa intre 0% si 48%. Recent au aparut directive clare de la U.E. in privinta criptomonedelor, 5AMLD si 6 AMLD, fiind impuse raportari si taxari, utilizari stricte pe teritoriul U.E. Din septembrie 2020, Comisia Europeana a propus Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA), un cadru legislativ robut ce sporeste protectia consumatorilor, stabilind modalitati de functionare clare pentru industria crypto, fiind necesare noi conditii de indeplinit pentru licentiere.
In aprilie 2023, Parlamentul aproba masuri ce permiteau cererea unor licente de operare pentru anumite afaceri cu criptomonede. Efectele sale se vad din iulie 2023. Asa e mai usor sa se ia urma celor care folosesc criptomonedele pentru spalare de bani si pentru finantarea terorismului, oferind si protectie mai buna utilizatorilor, clientilor.
Romania. Din 2019, folosirea bitcoin in Romania e reglementata prin lege. Banca Nationala atentiona insa din 2015 ca utilizarea de criptomonede in tranzactii si plat9 implica niste riscuri reale pentru sistemul financiar. In ianuarie 2019, veniturile din criptomonede sunt catalogate ca fiind venituri din alte surse, iar Articolul 116. (2) c) specifica in mod clar ca taxarea de 10% se aplica doar diferentei pozitive dintre pretul de vanzare si cel de achizitie si nu intregii sume castigate din vanzare. Profiturile sub 200 ron per tranzactie care totalizeaza intr-un final sub 600 ron intr-un an fiscal nu sunt taxate.
Tarile unde Bitcoin si alte criptomonede sunt ilegale: pe langa China, India in parte, criptomonedele sunt ilegale si in: Pakistan, Arabia Saudita, Tunisia, Bolivia, Algeria, Columbia, Indonezia, Ghana, Irak, Iran, Kosovo, Mexic, Nepal, Macedonia de Nord, Rusia, Turcia, Vietnam.