Inca din 2009, cand am auzit pentru prima data de criptomonede, atacurile asupra celor care le detin s-au inmultit intr-un mod dramatic. Atat pe site-urile specializate in tranzactionare, cat si la nivelul portofelelor digitale, atacturile nu au contenit si sumele pierdute s-au ridicat la milioane de dolari si asta anual.
Cele mai frecvente atacturi de tip hacking au fost asupra portofelelor digitale. Un portofel digital nu stocheaza pur si simplu monedele digitale, dar exista o cheie priavata, care iti permite sa tranzactionezi criptomonede on-line. Cheia respectiva este practic identitatea ta in piata si oricine o detine, o fura de la tine poate face absolut orice fel de tranzactie si poata sa isi insuseasca criptomonede.
Cum iti poti pierde criptomonedele?
Pe masura ce s-au specializat in hacking, persoanele rau intentionate au gasit metode din ce in ce mai ingenioase de furt din portofelele digitale ale utilizatorilor vulnerabili. Care ar fi acestea?
Site-urile clona, fake. Hackerii si cei care se pricep la programare cloneaza un site si iti dau impresia ca ai ajuns pe o platforma de tranzactionare cunoscuta, doar ca site-ul unde esti deja nu are nicio legatura cu platforma reala. Toate datele introduse si interactiunile cu site-ul vor duce la furtul de criptomonede si la insusirea cheilor private, indentitatii utilizatorului.
E-mail-uri inselatoare. Primesti un e-mail, accesezi un link, completezi niste date personale si asa ai pierdut tot ce aveai in materie de criptomonede. Milioane de astfel de e-mail-uri sunt transmise in fiecare an si zeci de oameni cad victime si pierd tot ce au reusit sa agoniseasca in mediul on-line.
Social media. Se trimit link-uri, texte diverse care atrag si care trimit spre diverse site-uri fake, criptomonedele sunt extrem de usor de furat mai ales daca nu esti atent pe ce dai click in social media. Plus ca atacatorii si hackerii au acces la baze de date uriase cu foarte multi utilizatori pe social media, asa ca victime sunt si metode de fraudare sunt din ce in ce mai multe.
Aplicatii fake. Le gasesti peste tot, promit castiguri mari, iti iau date personale, iti pot goli portofelul digital intr-o secunda. E bine sa verifici creatorii lor si sa raportezi orice astfel de aplicatie, sa te feresti sa instalezi aplicatii care promit multe, despre care nu ai mai auzit.
Giveaway. Pe social media ai vazut cu siguranta fel de fel de concursuri tip giveaway, unde castigi ceva absolut gratuit si trebuie sa trimiti niste criptomonede ca sa verifici adresa. Nu trimite niciun fel de date personale, criptomonede, chei private nimanui si raporteaza orice fel de astfel de concursuri care iti cer si diverse date personale, orice legat de portofelul tau digital.
Investitii fake. Atacatorii sau hackerii te invita sa investesti pe niste site-uri fake si iti fura tot ce ai in materie de criptomonede. Sunt cele mai frecvente tipuri de atacturi asupra utilizatorilor de criptomonede din on-line. La inceput ti se promit castiguri mari cu mai nimic investit, dar cand ai realizat ca ai fost pacalit deja ai pierdut si criptomonede si bani cash uneori, daca ai realizat o „legatura” intre contul tau bancar si portofelul digital, site-ul de tranzactionare fake.
Ce ai de facut ca sa iti securizezi portofelul digital?
Cum iti poti securiza insa contul pentru a fi mereu la adapost de orice fel de atac si de hackeri? E foarte simplu. Iata ce ai de facut.
Foloseste mereu un portofel digital „rece”. Portofelul digital „rece” nu se va conecta la Internet, asa ca nu vei putea sa fii „atacat”. Cheile private vor fi stocate in acelasi portofel „rece”, portofel hardware, pentru siguranta maxima.
Foloseste mereu o conexiune securizata la Internet. Atunci cand tranzactionezi criptomonede e bine sa te asiguri ca ai conexine securizata si sa eviti orice fel de retea Wi-Fi publica. Chiar si acasa foloseste mereu un VPN pentru a nu fi detectat IP-ul tau si tara reala din care esti.
Incearca sa ai mai multe portofele digitale. Poti sa ai oricat de multe, nu e vreo limita, poti sa iti tii criptomonedele si sa folosesti ce portofel vrei pentru toate tipurile de tranzactionare. Foloseste doar un portofel la tranzactiile zilnice, pe restul le vei tine separate, fara contact intre ele.
Securizeaza dispozitivele personale. Actualizeaza OS-urile de pe dispozitivele personale, instaleaza antivirus, firewall, verifica la un specialist daca nu cumva dispozitivul tau a fost deja compromis inainte sa faci orice fel de tranzactii cu criptomonede.
Schimba parolele cat mai des. Alege parole complexe, puternice, alfanumerice, parole pe care sa le stochezi in aplicatii speciale pentru parole, securizate si ele. Pentru fiecare portofel foloseste o parola separata foarte greu de „ghicit”. Opteaza pentru autentificarea in doi pasi sau pentru MFA, autentificarea cu mai multi factori de autentificare pentru o securitate si mai buna cand vine vorba de portofelul tau digital.