Criptomonedele si blockchain au fost criticate inca de la aparitia lor pentru consumul urias de energie si pentru problemele legate de mediu si de amprenta de carbon. Lucrurile se vor schimba insa chiar sub ochii nostri odata cu aparitia criptomonedelor verzi si adoptarii lor in tot mai multe locuri de pe glob. Bhutan e o tara din Asia de Sud care se gandeste serios sa foloseasca monedele digitale verzi in favoarea sa.
Bhutan este printre putinele tari care au inteles foarte bine rolul si avantajele criptomonedelor „verzi” si incearca de ceva vreme sa gaseasca modalitati de a mina si a folosi criptomonede verzi prin utilizarea puterii apei ca sa imbunatateasca si sa ajute economia, sa aduca noi locuri de munca. In spatele acestor criptomonede verzi stau procese de minare folosind doar resurse regenerabile, vant, apa, energie solara in loc de combustibili fosili.
Tara nu e straina de criptomonede, a investit in ele si a platit salarii pentru doi ani, doar din profitabilitatea lor. Cum Bhutan se bazeaza in proportie de 100% pe apa si pe puterea ei, era normal sa vedem si o astfel de abordare pentru o economie „verde” care aduce doar beneficii tarii. Activele digitale sunt create cu ajutorul unor supercomputere care folosesc puterea apei, dupa care se adauga in reteaua blockchain.
Deja autoritatile se gandesc si la posibilitatea cumpararii de criptomonede verzi de catre alte mari conglomerate pentru a ajunge mai rapid la tinta legata de mediu si de protejarea sa, de normele sociale, guvernamentale. Daca mai adaugam si pregatirea tinerilor din Bhutan pentru folosirea blockchain si tehnici si tehnologii AI pentru locuri de munca din viitor vom descoperi ca tara are toate sansele sa isi indeplineasca visul. Problema mare in Bhutan acum e ca se pleaca pe capete in strainatate, pleaca tinerii educati, cu potential.
Daca Bhutan va reusi sa isi dezvolte generare de energie via apa la care are acces si sa se ajunga la 33 gigawati, pornind de la ce are in prezent, 3.5 gigawati chiar va fi o tara cu putere in domeniul criptomonedelor verzi. Conform planurilor din prezent, Bhutan isi propune sa genereze 15 gigawati in urmatorii 10-15 ani, deci in vreo 30 de ani ajunge si tara la tinta dorita, dar s-ar putea sa fie prea tarziu…
Revenind la problema criptomonedelor „verzi”, latura ce tine de protejarea mediului a fost invocata de multe ori de la aparitia ideii de criptomonede, asta pentru ca se consuma prea multa energie cu minarea si cu retelele blockchain. Ca sa va faceti o idee in privinta consumului, se ajunge la 140 terawati ora anual doar pentru minare. Daca numarul urias de terawati nu va spune nimic ajunge doar sa va ganditi ca depaseste consumul anual al unei tari de marimea Norvegiei, ceea ce e foarte mult. Solana si Cardano au incercat sa reduca din consumul de energie si au reusit, deci doua exemple foarte bune au existat.
La baza, cam toate criptomonedele foloseaua un mecanism de consens numit proof of work sau PoW, un sistem care folosit si de Bitcoin in prezent, si prezent inca de la inceput peste tot. Fermele de criptomonede se tot extind si consumul e tot mai mare, computerele tot mai puternice. Astazi, criptomonedele sunt validate prin sisteme blockchain proof-of-stake, deci amprenta de carbon de la minare e mult mai mica, cu scaderi procentuale si de peste 99.99%.
La minarea PoW depindeai de locatie si de sursele de energie, dar acum poti sa cumperi credite pentru scadea emisiile, ai si resurse regenerabile mai multe si cu folosire mai simpla.
PoW implica mii de mineri de criptomonede care tot „lucrau” sa rezolve agloritmi matematici complecsi. Cine reusea sa rezolve mai repede problema matematica adauga „blocul” sau la blockchain si primea recompensa. Dar investitia in computere foarte puternice nu facea decat sa creasca risipa de energie.
Sistemul proof of stake foloseste validatori, un concept nou, selectati pe baza numarului de monede pe care le detin sau pe care le pot oferi ca garantie. E un fel de loterie digitala, nu ai nevoie de computere puternice si de consum urias de energie electrica ca sa validezi tranzactiile.
Sistemul de credite carbon sunt mai usor de monitorizat via Internet of Things, blockchain descentralizat si contracte smart.
Preminarea e o alta alternativa ca sa ajungi la criptomonede verzi. E greu sa tot monitorizezi consumul de energie din retelele pentru criptomonede si sa mai ai si platforme descentralizate. Si tot apar criptomonede noi intr-un proces numit minting, deci consumul de energie e si mai mare.
Aici intervine preminarea, adica crearea de tokenuri de catre o criptomoneda inainte ca moneda sa ajunga sa intre pe piata. Cum ai toate tokenurile nu mai consumi energie deloc. Dar aici apare si centralizarea si e o problema pentru respective criptomonede. Criptomonedele preminate sunt folosite de creatorii lor pentru a recompensa dezvoltatorii si pentru a le demonstra functionalitatea.
De ce e nevoie de aceste criptomonede verzi? Pentru a avea o tranzitie mai eficienta si mai rapida la infrastructura blockchain eco-friendly, pentru promovarea sustenabilitatii si in domeniul criptomonedelor. Se adauga si aparitia solutiilor DeFi (decentralized finance) verzi, care arata si demonstreaza ca finantele pot fi in acelasi timp descentralizate si un model de sustenabilitate, oferind autonomie financiara comparabila si transparenta apropiata de un DeFi traditional, cu un consum de energie redus cat se poate.
Criptomonedele verzi incurajeaza si dezvoltarea de tokenuri verzi, deci de la inceput stii ca ai grija de mediul inconjurator si mergi pe ideea de verde si de protejarea a naturii.
Cele mai bune exemple de criptomonede verzi sunt: Green Bitcoin, Chia, Solana, Cardano, Hedera Hashgraph si Algorand.
Initiativele pentru crearea de criptomonede verzi folosesc arhitecturi inteligente si design eficient din punct de vedere energetic la nivel de protocol. Sunt incluse atribute precum dimensiune redusa a blocurilor din blockchain, procese de validare imbunatatite, stocare a datelor cu eficienta crescuta. Prin toate aceste schimbari se ajunge la un mediu digital mai ordonat si mai responsabil.
Serviciile de dezvoltare pentru un blockchain sustenabil ofera instrumente necesare si un cadru pentru afacerile ce vizeaza conectarea cu obiective sustenabile si stabilirea de platforme pentru criptomonede eco-friendly. De la crearea de tokenuri la validarea tranzactiilor va exista un impact redus asupra mediului inconjurator, permitand afacerilor sa inoveze fara niciun compromis.