Ecranul 3D care iti permite sa atingi obiectele vazute va deveni realitate in curand

author
4 minutes, 37 seconds Read

Ecranele 3D au adus o adevarata revolutie in industria cinematografiei, dispozitivelor tv pentru acasa sau pentru business. De la o imagine 2D am trecut la imagini 3D, la filme 3D, la grafica si proiectii 3D, la VR 3D. Totusi nu am putut face ceva: sa interactionam direct cu obiectele si tot ce vedem 3D in televizoare, dispozitive cu ecrane 3D. Acest lucru se va intampla insa in curand datorita unor spanioli cu multa imaginatie.

Un ecran, display 3D este un ecran capabil sa transmita profunzimea imaginilor afisate privitorilor. Cele mai multe ecrane 3D aparute prima data pe piata erau ecrane stereoscopice, cauzand oboseala vizuala si un efort prea mare la nivelul ochilor. Modelele noi de ecrane 3D, cele holografice, de exemplu, produc un efect 3D mai realist combinand principiile stereoscopiei cu distanta focala extrem de precisa, determinata cu o acuratete foarte mare pentru continuturile afisate, deci oboseala vizuala e mult redusa.

Dupa modul de functionare si tipul lor, putem avea ecrane aproape de ochi, precum cele din castile VR, sau ecrane 3D pe dispozitive mobile care au capacitatea sa afiseze imagini 3D, pe un movie theater 3D pentru acasa.

Acelasi termen display 3D poate fi folosit si pentru ecrane volumetrice ce pot genera continut care poate fi vazut din toate unghiurile. Ecranele 3D LED din prezent folosesc un ecran flexibilil cu LED care e fie curbat, fie indoit la 90 de grade in asa fel incat imaginile din diferite unghiuri sunt combinate pentru o imagine 3D.

Ce avantaje aduce ecranul 3D pentru utilizatori? In primul rand, o experienta imersiva si realista, pentru ca vei avea iluzia profunzimii, indiferent ca te joci, ca te uiti la un film sau esti intr-o simulare. Se adauga imbunatatirea intelegerii spatiale, utila in arhitectura, design, medicina, interesul crescut pentru ceea ce e afisat pe ecran si atentia mai mare la ecran.

Utilitatea practica a ecranelor 3D trece dincolo de tv si gaming, pot fi folosite si in educatie si training, materialele proiectate vor fi mai accesibile si mai interesante. Plus ca ai productivitate mai mare in design si inginerie, poti vizualiza detaliat prototipuri si se redus erorile, deci procesul de dezvoltare e accelerat. In marketing si prezentari ai sansa sa iti prezinti produsele intr-un mod atractiv, detaliile sunt evidentiate intr-o maniera clara si interesanta.

Pentru fanii Iron Man, ecranele 3D nu sunt o noutate. Am vazut deja in film ecrane care plutesc si pe care le poti atinge si le poti manevra cum vrei. Astfel de ecrane 3D care iti permit sa interactionezi direct cu ce se afla pe ecran sunt pe cale sa devina realitate mai repede decat iti inchipui.

Un dispozitiv nou este capabil sa afiseze grafica 3D pe care utilizatorii o pot atinge, pot pune mana pe ea, pot sa o traga si sa o roteasca. O astfel de interactiune vizuala fara ochelari VR poate ajuta la crearea unor instrumente educationale excelente pentru institutiile de invatament si pentru muzee. Si in gaming sau in lume artei am putea sa vedem ecrane 3D cu imagini atat de realiste cat de curand.

In trecut, afisarea obiectelor 3D era posibila doar prin miscarea unui ecran plat in sus si in jos si prin proiectarea diferitelor parti 2D ale obiectului pe ecran la diferite inaltimi. La miscarea rapida a ecranelro bucatelele duc la aparitia unor forme continue. Puteai sa vezi din orice unghi priveai obiectele 3D de un realism iesit in comun, dar cam atat. Nu aveai cum sa atingi obiectul.

Cativa oameni de stiinta si cercatori de la Universitatea Publica Navarre, Pamploma, Spania a venit cu o idee revolutionara. Au inlocuit ecranul plat cu un rand de benzi elastice precum cele folosite la talia pantalonilor elastici. Utilizatorii pot sa interactioneze cu ecranul, degetele intra printre benzile oscilante si asa are loc si atingerea obiectelor virtuale 3D. Camerele care urmaresc miscarile mainii utilizatorilor permit interactionea totala cu obiectele 3D, se pot glisa, roti, manevra in orice fel de directie se doreste.

Ecranul 3D inedit a fost testat deja de 18 voluntari, obiectele fiind controlate cu un mouse si cu degetele in acelasi timp. S-au realizat selectii, s-au mutat obiectele, s-au definit anumite zone, s-au facut trasari mult mai rapid cu ajutorul degetelor. Pentru multi senzatia la atingerea obiectelor a fost placuta si surprinzatoare, „s-a simtit” foarte bine. Dimensiunea ecranului nu e prea mare si interactiunea e perfecta. Un alt cercetator care reusise crearea de grafica 3D cu particule care levitau sub actiunea undelor sonore a fost de parere ca tehnologia levitarii particulelor pentru imagini 3D e greu de folosit ca sa faci obiecte mai mari decat un cm.

Ecranul are 19 cm latime, 8 cm adancime, deci se poate integra in panouri de control, roboti chirurgicali sofisticati, in magazine on-line pentru vizualizare si interactiune produse 3D, ca sa iei o decizie mai buna.

La dimensiuni mari ecranul 3D cu benzi elastice nu va functiona, vor fi probleme, dar daca e adus la dimensiunea unui dispozitiv pentru birou, ecran de la un desktop lucrurile ar putea functiona bine. Pe viitor se vor adauga si alte functii, touch, raspuns prin vibratii, feedback.

De exemplu, vom putea avea senzatii la nivelul degetelor odata ce atingem obiectele 3D din televizor cu ajutorul unor raze ce proiecteaza undele sonore la nivelul degetelor, dar si proiectii pe un strat de gaz, gaz ce va inlocui benzile elastice. Si asa ajungem sa putem interactiona cu ecrane plutitoare si grafica plutitoare in aer exact ca in filmele S.F. la care ne uitam in urma cu 10-20 de ani. Si nu avem mult de asteptat pentru o astfel de realitate, asta e sigur.

Articole recomandate