Bitcoin are in continuare probleme si perioada de acalmie pare sa se prelungeasca

author
3 minutes, 18 seconds Read

Ne-am obisnuit sa avem perioade mai bune si mai proaste pentru Bitcoin. Piata criptomonedelor e extrem de volatila si de instabila, sunt momente in care lucrurile pot merge bine si in secunda urmatoare totul se poate prabusi. De cateva saptamani bune Bitcoin are probleme mari pe piata si lucrurile nu se vor rezolva de la sine prea curand. De ce au aparut si cum va evolua situatia, ce urmari ar avea prabusirea preturilor si schimburilor BTC?

Perioada proasta pentru Bitcoin ar putea dura intre o luna si sase luni sau chiar mai mult, spun specialistii in criptomonede. Pietele de criptomonede sunt blocate de ceva timp cu active digitale setate pe consolidare pentru ultimele saptamani, testand nervii si rabdarea investitorilor care asteapta si o imbunatatire a tranzactiilor si un boom pe piata de criptomonede.

Recent, Bitcoin a oferit un semnal destul de periculos, avand o scadere dramatica de 5%, de la 63.000 dolari la sub 60.000 dolari per BTC. Motivul? Descurajarea unei inflatii prea mari, asteptate deja in piata de criptomonede. Si activitatea blockchain este un semnal al participarii scazute, cu tranzactii din reteaua Bitcoin reduse dramatic, asta in vreme ce etherul, ETH devine inflationist.
In aprilie 2024 si in mai 2024, tranzactiile cu BTC au scazut dramatic, poate cel mai mult in ultimul deceniu. Si sta desi BTC ajunsese la un record de 73.800 dolari americani. Prea putini oameni mai depoziteaza Bitcoinii pentru tranzactii diverse si schimburi. In aprilie Bitcoinii se tranzactionau la 63.009 dolari americani, cu doar 8400 BTC ajunsi la nivel de schimburi. Acelasi comportament a fost observat si atunci cand valoarea BTC era sub 1000 dolari americani. Avem in fata, asadar, o noua era a investitiilor bazate pe Bitcoin.

Chiar si dupa o volatilitate de moment a preturilor, investitorii institutionali au continuat sa isi arate interesul pentru investitia in Bitcoin, dar acesta a fost mai scazut. De vina ar putea fi si ETF-urile, fondurile tranzactionale la bursa ale Bitcoin. Volumul de vanzari va fi captiv din cauza acestor ETF-uri, in afara schimburilor, mai ales in pietele OTC, over-the-counter, fara a fi nevoie de depozite in bursa si se schimburi.
Situatia de acum nu e o noutate. Din aprilie pana in septembrie 2023 am avut probleme asemanatoare pe piata, cand Bitcoin era blocat la 25.000-30.000 dolari, deci sase luni totul a fost in asteptare pe piete. In martie 2024 am avut insa cea mai mare valoare si si-a revenit.
Preturile pentru Bitcoin vor fi si mai mici din cate se anticipeaza, pe masura ce dispare increderea investitorilor in aceasta criptomoneda. Pana in iunie cel putin situatia va fi neschimbata din perspectiva analistilor financiari-si mai e si problema dolarului slabit care erodeaza si mai tare increderea in ce se va intampla pe termen scurt cu Bitcoin…

Daca vom asista la o prabusir majora a pretului Bitcoin pe piete si increderea investitorilor va disparea complet urmarile ar fi dezastruoase din toate punctele de vedere. Iata la ce ne putem astepta daca perioada de acalmie se prelungeste peste 6 luni:

• Pierderi masive de valoare la nivelul Bitcoin, cei care detin deja moneda virtuala s-ar panica, ar vinde totul cat mai repede, scaderea preturilor va fi si mai mare pe termen scurt;
• Impact major pentru alte monede de pe piata-multe criptomonede care depindeau de valoarea Bitcoin si de sistemul din spatele sau se vor prabusi si ele, intreaga piata de criptomonede va trece printr-un soc major;
• Impact semnificativ asupra pietelor traditionale, stim deja ca piata traditionala si cea a criptomonedelor sunt dependente, activele financiare diverse vor avea si ele de suferit. Investitorii se vor muta imediat spre alte active traditionale pentru mai multa stabilitate;
• Reglementarile, mai importante ca oricand, se va dori reducerea riscurilor asociate cu aceste criptomonede si volatilitatea lor si a pietelor. Reglementarile vor fi mai stricte, toata piata de criptomonede va suferi enorm;
• Increderea publica in scadere, lumea si investitorii nu vor mai avea incredere deloc in criptomonede, adoptarea generala a criptomonedelor e incetinita dramatic, preturile vor scadea pana la minime istorice si ideea de criptomoneda va avea de suferit pe termen lung.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *