Tehnologia blockchain este deja peste tot si o vom vedea in tot mai multe domenii si aplicatii in viitorul apropiat. Industria eSports si e-sportul nu aveau cum sa nu profite de pe urma ei, mai ales ca se confrunta cu mai multe provocari si are o multime de avantaje de pe urma sa, daca e implementata corect si rapid, eficient. Ce fel poate influenta tehnologia blockchain eSports si e-sportul?
Industria eSports are venituri estimate de 10.24 miliarde de dolari, cu o crestere de pana la 13.80 miliarde de dolari pana in 2027. O asemenea industrie cu foarte multi jucatori activi si tehnologii de ultima generatie la dispozitia tuturor are si o multime de provocari de depasit. Care ar fi acestea? Lipsa transparentei in tranzactii si proprietate, operatorii de jocuri sunt cei care controleaza totul, sistemul de recompense lipsit de transparenta, increderea slaba sau inexistenta in comunitati, problemele de securitate, expunerea de informatii cand apare o bresa de securitate, toate acestea sunt provocari pe care industria eSports incearca sa le depaseasca si sa le abordeze cat mai eficient si corect.
Alte probleme importante din eSports: jucatorii primesc doar un mic procent din totalul veniturilor generate de industrie, gamerii si brandurile nu au un ecosistem legitim, autosuficient, fanii si urmatoritorii nu pot afla in mod usor cine sunt jucatorii decat daca ii urmaresc pe platforme mari de social media, investitiile in eSports sunt foarte dificile fara un portal uniform pentru participare sigura in eSports, lipsa continutului suficient pentru a ajunge la mase, producatorii de continut nu au tehnologii robuste pentru eficientizarea monetizarii, clientii nu vor reclame in eSports, folosesc deja softuri, scripturi de blocare a reclamelor, oamenii din marketing au probleme mari in eSports din cauza acestui obicei.
Cum se poate imbunatati ecosistemul eSports si aduce plus valoare in intreaga industrie eSports cu tehnologia blockchain? Cu ajutorul tehnologiei moderne blockchain. Principalul sau beneficiu este legat de descentralizare, dar si de natura transparenta din start si imuabilitatea tranzactionala.
Dupa ce sunt confirmate tranzactiile de un mecanism complex, proprietatea activelor este stabilita de-a lungul intregii retele. NFT-urile au adus o schimbare majora legata de modul in care itemi care nu sunt fizici reprezinta active digitale si din lumea reala in acelasi timp-premii exclusive, carduri pentru jucatori, cumparaturi si comert virtual.
NFT-urile sunt atat de populare ca active incat veniturile globale depasesc 2.378 miliarde dolari in 2024, in 2028 vom ajunge la 3.369 miliarde de dolari. Stii exact cine detine NFT-uril, activele din spatele lor, se pot face tranzactii doar in acelasi ecosistem al jocului, dar si pe alte piete. NFT-urile se folosesc pentru mai multe jocuri si pot fi utilizate si pe post de investitii, oferind oportunitati economice majore, noi in interiorul si dincolo de ecosistemul eSports.
Deja mai multe platforme pentru eSports au folosit tehnologia blockchain pentru a imbunatati proprietatea asupra activelor detinute si implicarea jucatorilor. GameOn e pionierul folosirii NFT-urilor ca reprezentari ale avatarurilor jucatorilor in fantasy eSports. Utilizatorii detin avatarurile si pot participa in jocuri. Exista si o piata a NFT-urile unde se fac tranzactii cu avataruri. Integrarea Web3 si tehnologiilor blockchain la GameOn este posibila si datorita unui parteneriat strategic cu Arbitrum, o retea Layer 2 blockchain cu 3.13 miliarde in TVL. Asa, GameOn ofera recompense flexibile cu ajutorul NFT-urilor.
ZED RUN vine si ea tare din urma si foloseste NFT-urile pentru comercializarea cailor, curse, reproducere. Fiecare cal are atribute si trasaturi unice si performantele pe un traseu virtual sunt influentate. Proprietarii pot sa castige premii pe baza rezultatelor cailor, de unde si mediul dinamic competitiv din eSports.
F1 Delta Time permite jucatorilor on-line sa colectioneze si sa tranzactioneze masini unice, soferi, parti de masina ca NFT-uri, exista in trecut licentiere oficiala de la FIA. Activele sub forma de NFT-uri pot fi folosite in curse virtuale, performanta fiind influentata de raritate si de atributele NFT-urilor. Mecanismul de mize permite utilizatorului sa castige premii prin mize puse in sistem cu tokenuri.
Distributia recompenselor este zona in care vedem cea mai mare influenta la aplicarea tehnologiei blockchain. Recompensele pot fi definite prin intermediul contractelor smart, acordurilor cu autoexecutie, cu niste conditii predefinite care automatizeaza platile recompenselor pentru transparenta maxima. Utilizatorii vor fi mai increzatori in aceste recompense si in e-sporturi.
Tehnologia blockchain scade costurile cu mentenanta si cu operare bazelor de date securizate. Se foloseste reteaua P2P, e construieste redundanta in baza de date distribuita. Dezvoltatorii vor putea realiza mai usor DApp-uri, aplicatii descentralizate bazate pe blockchain, in interiorul platformelor mari blockchain. Platile vor fi securizate via blockchain, se va plati cu o serie de criptomonede agreate de platformele de eSports, se vor evita fraudele.
Platile in aplicatii eSports vor fi securizate, mai simple, de pe mobil sau desktop, se folosesc semnaturi digitale, tranzactiile sunt accelerate. Jucatorii vor avea autonomie mai mare, transparenta obtinuta prin intermediul blockchain ajuta partile interesate marginalizate, userii au asa control mai bun.
Si sistemul de donatii in eSports va fi mult mai simplu, transparenta e mereu prezenta la nivel tranzactional, varianta Chargeback nu va functiona in acest caz, eSports devine o varianta excelenta din punct de vedere financiar pentru jucatori.
Apar noi modele de loializare, de stimulente in eSports daca implementam blockchain. Cei care privesc eSports primesc recompense pentru participare, se castiga puncte de loialitate folosind criptomonede, se pot face schimburi de criptomonede pentru monede fiat in schimburi cripto.
Crearea si tranzactionarea de active rare in-game este mai simpla cand ai blockchain. Apar tokenuri cripto pentru activele rare in-game, valoarea e aceeasi la toate. Comercializarea itemilor in-game tokenizati e mult mai eficienta, cumparatorii activelor de acest fel pot sa le comercializeze in schimburi cripto libere. Fiecare activ in-game are caracteristici unice, valoarea e diferita fata de alti itemi in-game. Pentru reprezentarea activelor unice folosind tokenuri cripto un user trebuie sa foloseasca NFT-uri. Pe platforma Ethereum blockchain se va folosi token ERC721 standard pentru acestea.
Se simplifica si crowdfunding-ul pentru dezvoltatorii eSports talentati, tot procesul e mai rapid si mai transparent odata ce avem si tehnologia blockchain implementata corect.
Care e viitorul tehnologiei blockchain in eSports? Pe masura ce tehnologia blockchain se maturizeaza si devine si mai simplu de folosit si mai eficienta in acelasi timp ne asteptam ca adoptarea sa in eSports sa fie accelearata in urmatoarea decada. Se va discuta tot mai des de NFT-uri, de contracte smart, de sisteme descentralizate pentru imbunatatirea experientelor si crearea de modele noi de venit. E clar ca integrarea tehnologiei blockchain in eSpots va juca un rol crucial in definirea modului in care utilizatorii pot beneficia de pe urma participarii in ecosistemele de gaming.