Minarea de Bitcoin sau de alte monede este mereu de interes pentru oricine isi doreste criptomonede castigate usor si eventuale venituri din criptomonede. Oricine poate mina criptomonede, daca are si echipamentele necesare si poate oferi siguranta odata ce intra in retea.
Companiile mari au inceput sa „muste” din piata de criptomonede si gandesc deja proiecte bazate pe blockchain, vizand minarea pe termen lung ca un pas urmator pentru dezvoltare digitala si acces la o piata interesanta si efervescenta. Deutsche Telekom si-a propus deja sa intre in „joc” in viitor, nu se stie daca e apropiat sau indepartat inca. Pericolul pentru „mineri” e real, dar participarea gigantului telecom vine la pachet si cu un avantaj.
In universul criptomonedelor, minarea se refera la procesul prin care Bitcoin si alte cateva criptomononede sunt folosite pentru a genera noi monede si a verifica tranzactii. In tot procesul de minare sunt implicare retele descentralizate vaste, computere puternice, pentru a verifica si securiza orice fel de blockchain. In schimbul oferii puterii de procesare, computerele din retea sunt rasplatite cu noi monede.
Criptomonedele le obtii fie prin cumparare, fie prin schimburi, tranzactii, fie le primesti ca plata pentru bunuri si servicii sau le minezi virtual. Pe masura ce tehnologia blockchain s-a dezvoltat nevoia de putere si de computere mai mari si mai capabile a crescut exponential. Puterea unui computer care vrea sa mineze criptomonede acum trebuie sa fie de sase ori mai mare decat era in 2009. Calculatoare speciale realizeaza calcule pentru verificarea si inregistrarea oricarei tranzactii si pentru asigurarea securitatii blockchain.
Totul se reduce pana la urma la o loterie. Fiecare computer implicat in minerare e intr-o cursa nebuneasca pentru a ghici un numar hexazecimal de 64 de cifre, hash. Cine ghideste primul acest numar are si recompensa, criptomonedele. Si asa se adauga un nou „bloc” verificat care contine toate celelalte tranzactii din „lant”-la fiecare 10 minute apare un astfel de „bloc”. In 2024, recompensa per bloc este de 3.125 criptomonede, cu fiecare injumatatire creste dificultatea procesului de minare, scade recompensa pana ce nu mai sunt criptomonede de minat.
Ultimul „bloc” va fi minat in 2140 pentru ca avem 21 milioane de bitcoin, daca ne referim la aceasta moneda ca exemplu. Din acel moment niciun „miner” nu va mai avea ce recompensa sa primeasca, dar vor exista taxe pentru ceea ce face fiecare „miner”.
De ce e important procesul de minare a criptomonedelor? In afara de punerea de criptomonede noi in circulatie, minarea este extrem de importanta pentru securitate. Se verifica mereu si se securizeaza blockchain, reteaua descentralizata e posibila in acest fel. Discutam si despre un stimulent pentru „mineri” pentru a contribui cu puterea lor de calcul la intreaga retea.
Recent, gigantul telecom Deutsche Telekom, parintele T-Mobile, vrea sa intre si el in „hora” minarii de Bitcoin. „Fotosinteza monetara digitala”, asta e scopul Deutsche Telekom odata ce incepe minarea. Dirk Röder, seful infrastructurii web3 si solutiilor Telekom MMS de la T-Mobile crede in viitorul minarii criptomonedelor si implicarea companiei va fi una importanta pentru tot ce inseamna minarea Bitcoin moderna.
Anuntul vine dupa ce au aparut schimbari in sectorul minarii de criptomonede si injumatatirea recenta. Nu se stie inca cand se va intampla minarea de Bitcoin, ce resurse se vor aloca, insa implicatiile pentru industrie vor fi unele pozitive si negative in acelasi timp.
Deutsche Telekom a fost o companie activa in sectorul digital de ani buni. Rula deja validatori in retele precum Polygon, Q, Flow, Celo, Chainlink, chiar si in Ethereum. De anul trecut exista si Energy Web Chain, primul blockchain public destinat pentru sectorul energetic, gandit pentru a construi un sistem energetic fara carbon, digitalizat, mai descentralizat. Plus ca rulau deja noduri Bitcoin si noduri Lightning din 2023. Siguranta blockchain si tranzactiilor va fi mai mare odata ce ai un gigant in sistem si putere de procesare uriasa.
Singura problema si aspectul negativ adus in discutie tine de implicarea unei companii foarte mari si de concurenta enorma adusa pentru minerii care si asa se confrunta cu o competitie extrem de dura.
Ramane de vazut daca se va razgandi compania si ce forma va avea minarea de Bitcoin, cat de bine sau de rau va fi pentru intreaga comunitate Bitcoin. Pana atunci minarea va continua in acelasi ritm si strategia va ramane aceeasi: cat mai putina concurenta si venituri cat mai mari pentru toti cei implicati.