Un startup web3 isi propune sa aduca o schimbare in bine in razboiul tarifelor cu ajutorul blockchain

author
4 minutes, 6 seconds Read

Razboiul tarifelor dintre SUA si restul lumii tine pe jar tot globul si afecteaza grav economiile tarilor, indiferent de marime si de cat de bine stau cu banii. Urmarirea aplicarii tarifelor la toate marfurilor si corectitudinea procesului de aplicarea a tarifelor marite pentru fiecare tip de marfa vor fi dificile, tocmai de aceea un startup si-a propus sa simplifice procedura cu ajutorul blockchain, tehnologia din spatele criptomonedelor.

Cu ajutorul tehnologiei din spatele criptomonedelor este creata o amprenta digitala pentru fiecare produs, pentru marfuri, indiferent de cantitati si provenienta. Stii totul despre materie prima, produs finit, locatie, data, transfer de proprietate, accesul la date este in timp real si toti cei interesati si implicati in tranzactii si in lantul de aprovizionare pot vedea orice fel de schimbari apar.

Companiile demonstreaza mai usor originea produselor si compozitia acestora, daca produsele, marfurile sunt asamblate, provin din mai multe tari e foarte simplu sa monitorizezi toate aspectele tehnice si sa aplici corect si eventuale tarife. De la inceput stii clar ce procent din produs, marfa a fost adaugat in fiecare locatie, tara. Nu mai ai cum sa treci produsele prin alte tari ca sa le ascunzi provenienta exacta si sa te feresti de tarife mai mari.

Contractele inteligente ajuta si ele cand vine vorba de trasabilitatea marfurilor, se executa doar cand sunt indeplinite niste conditii clare, predefinite.

Daca originea e confirmata de blockchain pentru un anumit tip de marfa se aplica automat tarifele necesare, fara a se putea sustrage proprietarul de la plata in niciun fel. Mecanismele de plata integrate in platformele blockchain faciliteaza transferul de fonduri rapide si sigure intre parti-se folosesc stablecoins cu o valoare legata de o moneda fiduciara, dolar american, de exemplu, pentru evitarea volatilitatii specifice criptomonedelor.

Stim deja ca SUA si Donal Trump au declarat „razboi” celorlalte tari impunand tarife destul de mari pentru produse, in incercarea de a aduce bani mai multi pentru tara. Razboiul tarifelor e foarte periculos pentru toate economiile lumii si pentru economia Americii, asta e clar. Nu e niciun castigator clar iesit din acest conflict, toata lumea va avea de pierdut si o criza economica e la un pas de a se declansa, iar, la nivel global.

Un startup web3 si-a propus sa aduca o schimbare in razboaiele ce implica tarife impuse altor tari si sa urmareasca automat orice fel de tarife pentru bunuri, produse, ce vin si pleaca din SUA cu ajutorul tehnologiei blockchain. Platforma Watr se foloseste deja pentru validarea marfurilor pentru companii uriase care se ocupa de minare si producatori auto.

Compania web3 a fost creata de fosti sefi din Shell, BP, JP Morgan, la conduceree Maryam Ayati, fost sef in Shell Trading. Watr are si investitori din sindicat si capital de risc crypto, deci operatiunile sale sunt cat se poate de serioase. Datele necesare pentru o astfel de monitorizare vor fi obtinute automat de la multitudinea de sateliti, senzori si depozite open source si se vor monitoriza cu strictete de unde provin marfurile, de unde au fost transferate.

Deci pe viitor marfurile vor putea fi verificate pentru tarife si respectarea lor inainte ca tranzactiile sa aiba loc. Stii clar de la inceput ce tarife trebuie aplicate si cel care are marfa nu va putea sa se sustraga de la platirea lor. Si cum avem deja marfuri de 20 de trilioane de dolari in toata lumea miza e foarte mare. Scopul final este simplu: transformarea modului in care avem incredere, urmarim si lucram cu lichidate pe diferite piete, in lumea reala.

Nu mai departe de 2022, Watr a introdus o eticheta nutritionala ce permitea monitorizarea provenienta marfurilor in termeni de respectare a legislatiei, se verificau usor emisiile de CO2 si alte probleme legate de legislatie aplicata marfurilor. Si nu s-a oprit aici. Recent, compania a anuntat si migrarea la reteaua blockchain Avalanche, de la Ava labs, retea ce permite companiilor sa creeze aplicatii adaptate unor industrii-se foloseste deja la JP Morgan, Citibank si FEMA.

Nu e ceva nou insa. In SUA cel putin, The Seam, o firma specializata in schimburi digitale in domeniul agricol, a avut un parteneriat cu IBM in 2017 pentru a incerca tranzactiile cu bumbac mediate de blockchain si tot ce inseamna universul crypto, lanturile de aprovizionare din agricultura fiind mai usor de gestionat.

In 2018, un grup mai mare din care faceau parte si Shell, ING, ABN AMRO au sustinut o platforma blockchain ce isi propunea sa eficientizeze finantarea comertului cu marfuri. Ideea era sa se reduca fraudele si intarzierile prin digitalizarea documentelor cheie. Ayati a fost parte din aceasta initiativa.

Planurile Watr trebuie sa fie testate in piata mai intai. Daca va functiona totul asa cum trebuie blockchain si criptomonedele vor fi viitorul in comertul cu marfuri. Scalabilitatea proiectului este importanta, dovada si trecerea la blockchain Avalanche. Ramane de vazut cum va reusi Watr sa se impuna pe piata si sa isi promoveze, sustina acest proiect ambitios. Dar viitorul suna deja foarte bine chiar si in aceasta faza de proiect.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *