Proiectele AI ambitioase in care se utilizeaza criptomonede vor avea nevoie de cipuri care valoreaza cat capitalizarea de piata

author
3 minutes, 25 seconds Read

AI-ul a ajuns sa fie folosit peste tot. In ultima perioada apar tot mai multe proiecte AI legate de criptomonede si de utilizarea lor care isi propun o multime de lucruri la inceput. Insa sunt putini cei care se gandesc si la puterea de procesare si la GPU-urile de care e mare nevoie pentru a se ajunge la un rezultat notabil…

Nu ai cum sa te gandesti la AI si criptomonede in lipsa unor procesoare extrem de puternice, care sa analizeze si sa ofere un output rapid in functie de foarte multe reguli si criterii. Criptarea, securizarea cheilor, procesarea unui volum urias de informatii in cateva fractiuni de secunda, toate acestea sunt cerinte pe care procesoarele moderne implicate in generarea de videoclipuri sau imagini in proiecte ce au legatura si cu universul criptomonedelor trebuie sa le indeplineasca.

Transformarea textului in videoclipuri diferite cu ajutorul inteligentei artificiale nu mai este de cateva saptamani imposibil de realizat in cateva minute. Dar ca sa ai o astfel de procesare e nevoie si de GPU-uri puternice si foarte multe. De sute de mii. Numai ca foarte multe procesoare si GPU-uri sunt deja utilizate de Microsoft, Meta, Google.

Si totul a inceput cu primul demo de generator de videoclipuri pornind de la video, Sora. Imediat dupa socul din piata au aparut proiecte AI ambitioase care aveau la baza criptomonede, promitand generarea de videoclipuri si imagini pornind de la input sub forma de text, categoria de token AI are deja o capitalizare de piata de peste 25 miliarde de dolari americani.

In spatele promisiunilor legate de generarea de videoclipuri cu AI sunt zeci de mii de GPU-uri, procesoare de la Nvidia sau AMD care sunt deja obisnuite cu procesarea a milioane de date foarte rapid. E nevoie de foarte multe procesoare foarte bune si rezistente pentru generarea de video cu ajutorul AI-ului, asta e realitatea. Marii producatori nici nu pot tine pasul cu nevoia de GPU-uri puternice asa cum e ea acum si cum pare ca va fi daca proiectele AI din universul criptomonedelor sunt din ce in ce mai ambitioase.

Studii recente au dezvaluit o realitate foarte dura: e nevoie de peste 720.000 de GPU-uri de top H100 Nvidia pentru a ajuta comunitatile de creatori de pe TikTok si YouTube. Sora are nevoie de cel putin 10.500 GPU-uri foarte puternice pentru o luna de antrenamente si poate genera asa doar vreo cinci minute de video pe ora per GPU pentru inferente. Antrenamentele sunt complexe si e nevoie de mai multa putere de procesare decat e nevoie in cazul GPT4 sau generarii de imagini, fotografii.

Inferentele vor depasi insa antrenamentele raportat la utilizarea puterii de procesare. Cu cat sunt mai multe companii si mai multi indivizi care folosesc modele AI precum Sora ca sa genereze videoclipuri diverse, cu atat va fi nevoie de o putere de procesare uriasa pentru noi materiale video, mult mai mare decat puterea de care a fost nevoie pentru antrenamentele modelelor AI. Nvidia de abia a ajuns sa ofere pietei 550.000 de GPU-uri H100 in 2023…

12 clienti uriasi care folosesc GPU-uri Nvidia au 650.000, Meta si Microsoft au intre ele 300.000. Costurile per unitate de procesare fiind de 30.000 dolari, Sora si generarea de videoclipuri cu ajutorul AI va insemna cheltuieli de 21.6 miliarde de dolari, cam tot ce inseamna capitalizarea de piata pentru token-uri AI.

Si AMD vine tare din urma si vrea sa isi depaseasca rivalii de la Nvidia, dar mai sunt si ferme de GPU-uri si companii care sunt dispuse sa isi „externalizeze” puterea de procesare detinuta. Render ofera deja GPU-uri, Akash Network la fel, insa multe GPU-uri din aceste retele sunt de tip retail gaming, cu puteri mai mici decat ce ar avea nevoie generarea de videoclipuri cu AI si proiectele ambitioase AI legate de criptomonede.

Dar pana la mainstream si la proiecte cu diverse criptomonede si generare de video fara efort in cateva secunde e cale lunga. Procesoarele din ce in ce mai puternice realizate doar pentru astfel de proiecte, colaborarea dintre marile companii si creatorii proiectelor, dar si intelegerea conceptului de AI in relatie cu tot ce presupune criptomoneda si universul din jurul sau, iata cheia succesului pe termen lung.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *