Daca pana de curand discutam despre aurul fizic si despre criptomonede din perspective diferite a venit momentul sa aducem in discutie tokenizarea aurului, deci intrarea aurului fizic in universul blockchain, pe piata criptomonedelor. Swarm Markets si OrdinalsBot au fost companiile care au reusit sa transpuna in realitate un concept la care se gandea multa lume de ceva timp.
Swarm Markets, platforma RWA, real-world assets, ofera deja investitii in lingouri de aur pe reteaua Bitcoin in parteneriat cu OrdinalsBot. Ideea e simpla: se inscriptioneaza satoshi, subdiviziune Bitcoin cu paritate 1/100,000,000 cu numere de serie unice apartinand fiecarui kilobar de aur, imagini, text, date in general, deci se vor putea tranzactiona via protocolul Bitcoin al Ordinals. E o versiune a NFT-urilor intr-un fel.
Si nu e de mirare aceasta miscare pentru ca deja discutam despre Bitcoin ca despre aurul digital, asa ca de ce sa nu avem aur in ecuatie. De acum se poate tranzactiona aur fizic pe blockchain Bitcoin via protocoalele Ordinals.
Aurul va devenit disponibil pe Trio, un fel de piata dezvoltata de OrdinalsBot, piata ce se va lansa spre finele acestui an, 2024. In situatii riscante aurul va performa mai bine decat Bitcoin, asta e sigur, si chiar pe asta se va miza pentru succesul ideii.
De acum vei putea detine si aur fizic, dar si aur tokenizat folosind un blockchain ca infrastructura comuna. Accesul la aur a fost mereu o problema in secolele 19-20, in multe tari, asa ca investitorii au recurs la ETF-uri de cele mai multe ori.
Aurul „digital” a aparut in momentul in care era nevoie sa se rezolve astfel de probleme. Oricum tendinta generala din ultima perioada a fost cea de revenire la aur in vremurile tulburi pe care le traim din punct de vedere economic. Investitorii foloseau pana acum instrumente secundare cand era vorba de aur fizic, ETF-uri de exemplu, avantajele erau mereu indirecte si riscurile tot mai mari, controlul asupra investitiilor era foarte slab.
Transparenta e mai mare cand se investeste in aur „tokenizat”. Cum functioneaza schema de investitie? Simplu: ai niste aur fizic in cantitate limitata, desigur, se stocheaza in depozite, se emit monede tokenizate bazate pe acest aur, valoarea totala va fi egala cu valoarea aurului detinut. Monedele sunt puse in circulatie, sunt folosite in tranzactii, pretul lor depinde de pretul aurului detinut, se pot schimba la un moment dat pe aur in functie de valoarea lor.
Acelasi sistem se afla si in spatele ETF-urilor bazate pe aur tokenizat. Dinamica preturilor aurului garanteaza ROI mai bun si riscuri distribuite.
Toate riscurile legate de securizarea aurului fizic, de lichiditate se vor rezolva pe loc cu aurul tokenizat. Pe langa aceste aspecte beneficiezi si de foarte multe avantaje odata ce investesti in aurul tokenizat:
- Prag de intrare inferior-se poate detine o cota fractionata a aurului tokenizat, se poate incepe investitia in aur de la 10 dolari chiar;
- Transparenta tranzactionala-discutam despre trasabilitate, despre transparenta totala legata de tranzactii datorita existentei unui blockchain foarte bine pus la punct;
- Lichiditate permanenta si eficienta operationala-monedele se vand si se cumpara rapid, tranzactionarile aurului tokenizat sunt frecvente, poti profita de schimbarile si fluctuatiile de pret.
Care este algoritmul tokenizarii aurului?
- Verificarea si autentificarea activelor-demonstrezi ca ai o anumita cantitate de aur fizic care urmeaza sa fie tokenizat;
- Selectarea platformei de tokenizare-poti alege ce platforma vrei, de exemplu Polymath, Meld Gold, Tokensoft;
- Crearea contractelor smart-contractele vor „lega” o anumita cantitate de aur fizic de token si in acest fel dreptul de proprietate asupra aurului tokenizat este garantat, recunoscut;
- Emiterea de tokenuri-se vor emite tokenuri in functie de contractele smart deja redactate;
- Custodia aurului fizic-tokenurile intra in circulatie, sunt detinute de useri;
- Tokenizarea-aurul fizic este „legat” de tokenuri;
- Lichiditate si tranzactionari-te asiguri ca sunt suficiente tokenuri si ca nu sunt probleme cu preturile la vanzare si cumparare;
- Conformitatea cu reglementarile in vigoare-monedele emise, aurul tokenizat, trebuie sa fie conforme cu regulile existente si cu legislatia;
- Securitate si audit-se vor oferi audituri si rapoarte periodice legate de securitate stocarii aurului fizic care se afla in spatele activelor, aurului tokenizat.
La final sa discutam si despre riscurile tokenizarii aurului:
- Riscurim legate de conformare-legislatia nu e clara deloc, deci poti cadea in capcane si te poti trezi cu amenzi daca nu esti atent la cum gestionezi aurul tokenizat;
- Custodia aurului-sunt riscuri mari asumate legate de depozitarea aurului fizic si de sustinerea fiecarei monede emise aur tokenizat;
- Volatilitatea pietei de criptomonede-desi ai aur fizic in spate tot sunt multe riscuri legate de volatilitatea asociata criptomonedelor obisnuite;
- Reputatia proiectului-trebuie sa fii atent ca sa existe aur fizic in spatele tokenurilor si monedelor emise in mediul digital.
Exemple de criptomonede in curculatie in universul blockchain care au aur fizic in spate: PAXG de la PAX, XAUT de la Tether, KAU, de la Kinesis Gold. Dar sunt multe altele folosite in proiecte specifice si pe piete terte, sunt unele si in circulatie deschisa. La un moment dat oricine a investit in monede digitale cu aur fizic in spate poate cere aurul fizic corespunzator.
Important de retinut ca tokenizarea aurului e aproape acelasi lucru cu detinerea aurului fizic, nimeni care s-a ocupat de tokenizarea aurului nu poate face nimic daca nu dovedeste clar ca are si aurul fizic in depozite sigure.