Cum sa eviti cele mai comune greseli pe care le poti face cand ai criptomonede si esti la inceput?

author
4 minutes, 4 seconds Read

Mirajul criptomonedelor si al castigurilor pe care acestea le pot aduce este unul caruia ii rezisti cu greu. La inceput pare foarte usor sa ai criptomonede, sa le minezi sau sa le folosesti in tranzactii de toate tipurile on-line si chiar off-line. Insa cand iti dai seama ce presupune tranzactioarea cu astfel de monede virtuale iti dai seama ca poti gresi oricand mai ales ca toate procesele din spatele tranzactionarilor sunt mult mai complexe decat par.

Daca in viata reala o greseala in folosirea unor bani cash se poate repara, chiar si daca e vorba de tranzactii cu o componenta on-line-discuti cu banca, cu un comerciant unde ai facut plata, cand vine vorba de tranzactionarea cu criptomonede, orice fel de greseala te va costa foarte scump. Asta pentru ca vei pierde criptomonede, timp, nu vei mai putea avea ceea ce iti doresti si va trebuie sa reiei intreg procesul de cumparare, poate vanzare de criptomonede, de investire.

Greselile costa bani si timp in universul criptomonedelor

Si cand esti la inceput de drum in universul criptomonedelor greselile te pandesc la tot pasul. Care ar fi cele mai comune greseli pe care le poti face atunci cand detii criptomonede si incepi tranzactionarea?

Trimiti criptomonedele in portofelul digital gresit. Trimiti practic monedele virtuale la o adresa gresit. Adresa unui portofel digital este formata din multe litere si cifre, 20-42 de caractere, in functie de criptomoneda detinuta. La trimiterea banilor din platforma de tranzactionare in portofelul personal si viceversa foloseste mereu Copy Address si copiaza adresa exact in campul Recipient. Verifica de cate ori e nevoie adresa la catre trimiti inainte de a initia tranzactia. Si o singura litera gresita in toata adresa va trimite banii in cu totul alta parte.

Arunci bani fara rost pe comisioane, taxe tip „Gas”. „Gas” este o taxa, comision pe care o platesc indivizii pentru minerii care se ocupa de minarea criptomonedelor, asta pentru ca isi pun la dispozitie puterea computerelor lor pentru verificare si executarea de tranzactii la nivel de blockchain. Congestia retelei va mari taxele acestea. Daca ai timp si nu ai tranzactii care depind de timp asteapta pana cand nu mai exista aceasta congestie si vei face o economie serioasa.

Atentie la emotii si analizele pe care le ai de facut

Te lasi purtat de emotii. E foarte usor sa te lasi prada emotiilor cand esti deja prea implicat in tranzactionarea cu criptomonede. Pe Internet circula de multa vreme doi termeni interesanti: FOMO si FUD. FOMO e frica de pierdere. Nu te lua mereu dupa succesul altora pentru ca vei sfarsi in a pierde enorm de mult. Documentarea e sfanta si gandirea critica la fel.

FUD s-ar putea traduce prin frica, nesiguranta, neincredere. Nu te increde in analizele negative si incearca sa iei tu deciziile pe care le crezi bune pentru tine. Nu reactiona la fiecare impuls si ai grija cum tranzactionezi criptomonedele detinute. Nu investi niciodata mai mult decat esti dispus sa pierzi. Pietele sunt volatile, asa ca vei risca enorm.

Platesti comisioane, taxe prea mari catre un broker. Da, e mai simplu sa ai pe cineva care sa faca toata treaba pentru tine si sa iti dea ponturi, sa te ajute cu tranzactionarea criptomonedelor. Dar vei plati foarte scump comoditatea si simplitatea tranzactionarii. Cauta doar brokeri care au comisioane de tranzactionare reduse si permit un volum mare de lichiditati, tranzactionari mai rapide. Doar asa te poti astepta sa ai bani mai multi din fiecare tranzactionare in care esti implicat.

Nu te raporterzi la profit, pierderi cu gandul la procente. E o greseala clasica a incepatorului. Te raportezi la profit, pierderi cu gandul la valoare absoluta nu la procente. Fiecare tranzactionare ar trebui sa fie vazuta procentual, uita de valorile absolute. Ai deja on-line o multime de aplicatii care te vor ajuta sa vezi mai usor totul in procente si sa iti dai seama unde esti si ce poti face sa ai si profiturile, veniturile dorite.

Nu analizezi in detaliu fiecare moneda virtuala in parte. De multe ori, ca incepator, te vei „arunca” sa tranzactionezi diverse criptomonede populare si vei avea doar de pierdut pentru ca nu stii la ce sa te astepti. Inainte de orice fel de tranzactii e bine sa stii ca toate tranzactiile sunt unice, la fel si criptomonedele, asa ca e bine sa cunosti criptomoneda foarte bine si riscurile pe care ti le asumi daca vrei sa ai si castigurile sperate.

Nu ai un plan bine pus la punct pentru tranzactionare. Inainte sa initiezi orice fel de tranzactionare trebuie sa ai un plan. Trebuie sa stii cum anume te „salvezi” in caz de probleme, cat ai de investit, cat esti dispus sa risti, sa pierzi, ce faci daca tranzactia nu este asa cum ti-ai imaginat. Doar asa ai siguranta ca nu vei pierde foarte mult si te vei mentine pe o linie de plutire mai mult timp in universul criptomonedelor si al tranzactiilor cu acestea.

.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *